przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Pączki ptysiowe

Poziom: średni
Głosów: 1
Ocena: 5.00
Składniki:
- 40 dkg mąki
- 400 ml mleka
- 20 ml rumu
- 8 jaj
- sól
- tłuszcz do smażenia
- 40 dkg brzoskwiń
- 100 ml likieru Maraschino
- 2 żółtka
- 15 dkg masła

Opis przygotowania:
Mleko zagotować z masłem, wsypać przesianą mąkę mieszając drewnianą łyżką, chwilę podgrzewać stale mieszając. Pod koniec ucierania dodać sól i rum. Z przygotowanego ciasta formować łyżką pączki, kłaść na gorący tłuszcz i smażyć. Brzoskwinie sparzyć, obrać ze skórki, wypestkować, rozdrobnić, włożyć do miksera razem z żółtkami, wlać likier, włączyć na 30 sekund. Następnie polać pączki i zaraz podawać.
Sposób przygotowania:  Smażone
Przepis czytano już 5796 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin