przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Państwo Jajeczni

Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
* jajeczka przepiórcze (tyle sztuk ile chcemy zrobić koreczków)

* marynowane kapelusze grzybków (j.w.)

* krążki marchewki z marynaty (albo świeżej, obgotowanej - j.w.)

* kawałek papryki marynowanej

* kilka grubszych plastrów sera żółtego, twardego (min.5mm)

* kilka łodyżek natki pietruszki

* kilka listów sałaty

* wykałaczki lub szpadki

* sos:

* 3-4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

* 2 łyżki majonezu

* 2 łyżki posiekanego drobno szczypiorku

* do smaku: sól i pieprz biały mielony

Opis przygotowania:
Grzybki odsączamy z marynaty. Jajeczka przepiórcze gotujemy na twardo, studzimy w zimnej wodzie, delikatnie obieramy ze skorupek. Wkładamy do słoiczka i zalewamy octową marynatą od grzybów, odstawiamy do lodówki na min. 2-3 godziny. Następnie dokładnie osączamy Łodyżki natki tniemy na kawałeczki dł. ok 5mm i robimy oczka wciskając je w jajka. Buzie robimy z małych kawałeczków marynowanej papryki nacinając lekko jajko końcem nożyka i wsuwając w nacięcie paprykę. Z plastrów sera wykrawamy kółka kieliszkiem albo tniemy je na kwadraty - to będzie podstawa koreczka. Marchewkowe krążki miałam z marynaty grzybowej, ale można użyć zwykłej marchwi, ugotowanej u pokrojonej na kawałki albo wykorzystać np. plasterki ogórka konserwowego. Montujemy ludki - na krążku sera kładziemy krążek marchewki, na to stawiamy jajeczko i nakładamy kapelusik z grzybka marynowanego (u mnie tzw. panienki czyli muchomorki rdzawobrązowe) - całość spinamy od góry wykałaczką. Ludki ustawiamy na półmisku wyłożonym sałatą i listkami natki. Podajemy z sosem.

Sos: jogurt mieszamy z majonezem, doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy szczypiorek. Podajemy do jajek, koreczków, jako dip do warzyw...
Przepis został dodany przez:  mlynek
Przepis czytano już 3958 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin