przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Paszteciki oszczędne z kuchni staropolskiej


Poziom: średni
Czas: 40 min.
Porcji: 4
Głosów: 6
Ocena: 3.17
Składniki:
- gotowane mięso z rosołu (szklanka lub nieco więcej)
- 2 szklanki ugotowanych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia)
- cebula
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- łyżeczka przyprawy do zup
- 2 duże kapelusze suszonych borowików lub podgrzybków
- szklanka mleka i wody (pół na pół)
- tarta bułka do panierowania
- olej do smażenia

Opis przygotowania:
W letnim mleku z wodą moczymy grzyby, gdy napęcznieją, gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości. Odparowujemy płyn, w którym się gotowały, powinny pozostać 3 duże łyżki.
Na tłuszczyku podsmażamy rozdrobnioną cebulę, gdy się zeszkli, odstawiamy do wychłodzenia. Gotowe mięso, ziemniaki, cebulę, grzyby przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę, dodajemy jajka, przyprawy, tartą bułkę namoczoną w 3 łyżkach płynu z gotowania grzybów, wyrabiamy, gdy trzeba, dodajemy niewielką ilość tartej bułki.
Z masy formujemy 8 zgrabnych, jednakowej wielkości, płaskich pasztecików, panierujemy, lekko dociskając, w tartej bułce i smażymy, rumieniąc z obu stron. Podajemy gorące, prosto z patelni, z dodatkiem zasmażanej, kwaszonej kapusty i ziemniaków obficie posypanych zieleniną.
Opis / Uwagi:
czas - oprócz czasu na gotowanie grzybów; średnio-kaloryczne, średnio-drogie - KUCHNIA POLSKA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot.Mirosław Baryga
Region:  Kuchnia polska
Sposób przygotowania:  Smażone
Przepis czytano już 9922 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin