przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Pieczeń cielęca z winogronami


Poziom: średni
Czas: 90 min.
Porcji: 8
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 1 kg cielęciny sznyclówki
- sól
- pieprz
- 2 szklanki wydrylowanych białych winogron
- 3 łyżki oliwy
- 1/4 kostki (6 dag) masła
- sok z cytryny
- kieliszek soku wyciśniętego ze świeżych winogron

Opis przygotowania:
Lekko wyduszone w dłoniach mięso wycieramy ściereczką skropioną octem, nacieramy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę. Żaroodporne naczynie smarujemy obficie oliwą, układamy mięso, wierzch smarujemy masłem, wstawiamy do nagrzanego od temp. 220 stopni piekarnika na godzinę. W czasie pieczenia polewamy mięso sokiem wyciśniętym z winogron i sosem spod pieczeni. Na 10 min przed wyjęciem z piekarnika posypujemy winogronami i dopiekamy.
Mięso wykładamy na wygrzany półmisek, kroimy w cienkie plastry, trzymamy w cieple. Sos odparowujemy na dużym ogniu, przecieramy przez sito, gdy trzeba, doprawiamy do smaku. Każdy plaster pieczeni polewamy łyżką sosu, pozostały podajemy w sosjerce. Najodpowiedniejszym dodatkiem będą kładzione kluski, wysmażony na sypko ryż lub młode ziemniaki obficie posypane koperkiem.
Opis / Uwagi:
czas - oprócz czasu na leżakowanie; średniokaloryczne, drogie - KUCHNIA POLSKA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot.Mirosław Baryga
Region:  Kuchnia polska
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis czytano już 5245 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin