przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Pierogi z soczewicą marki Halina, fetą, gorgonzolą i groszkiem


Poziom: b. łatwy
Czas: 40 min.
Porcji: 4
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
Farsz:
· 1 szklanka soczewicy czerwonej Halina
· 1,5 szklanki groszku zielonego świeżego lub mrożonego
· 200 g fety
· 100 g gorgonzoli
· 2 ząbki czosnku
· sól
· pieprz
· 23 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego
 
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej (ok. 400 g) + do podsypywania
ok. 250 ml ciepłej wody
1 łyżka masła roztopionego
sól

Opis przygotowania:
Wykonanie:
1. Soczewicę czerwoną marki Halina ugotuj wg zaleceń producenta, ostudź.
2. Groszek ugotuj, ostudź, ugnieć widelcem (nie rozdrabniaj całego groszku, niech mniejsza część zostanie nierozdrobniona). Czosnek obierz i drobno posiekaj.
3. Sery rozdrób widelcem.
4. Połącz soczewicę, z ugniecionym groszkiem, serami i czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem.
5. Z podanych składników zagnieć ciasto. Nie podsypuj j go zbyt dużą ilością mąki, ciasto powinno być elastyczne, a przy tym miękkie i delikatne. Wyrobione ciasto zawiń w ściereczkę i odstaw na 15 minut.
6. Ciasto rozwałkuj, wykrawaj koła. Nakładaj łyżeczką farsz i sklejaj pierogi. Odkładaj je na posypaną mąką tackę lub talerz.
7. Zagotuj w dużym garnku wodę, lekko ją osól. Partiami gotuj pierogi, 12 minuty od wypłynięcia na powierzchnię wody.
8. Na dużej patelni rozgrzej łyżkę tłuszczu i ugotowane pierogi smaż porcjami na lekko brązowy kolor.
9. Podawaj gorące z ulubionymi warzywami i/lub np. zimnym kefirem.
Aby zapoznać się z pełnym asortymentem inspirujących i zdrowych produktów marki Halina zapraszamy na stronę: www.halina.eu
Opis / Uwagi:
Pierogi z soczewicą marki Halina, fetą, gorgonzolą i groszkiem to świetna propozycja na pyszny, a przy tym pełnowartościowy posiłek.
Region:  Kuchnia polska
Sposób przygotowania:  Gotowane
Przepis został dodany przez:  flypr
Przepis czytano już 131 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)
















Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin