przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Pikantne krewetki i awokado na chrupiących kawałkach tortilli

Poziom: średni
Porcji: 8-10
Głosów: 4
Ocena: 3.25
Składniki:
- 500g ugotowanych krewetek
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki łagodnej chili, mielonej
- 1/2 łyżeczki kminku, mielonego
- sok z 1 limonki
- 1 dojrzały pomidor pokrojony w kostkę
- sól
- 6 tortilli z maki kukurydzianej
- olej roślinny do smażenia
- 2 awokado
- 200ml kwaśnej śmietany
- mielona łagodna chili do dekoracji

Opis przygotowania:
krewetki, czosnek, mielone chilli, kminek, sok z limonki i pomidora umieścić w garnku .Dodać sól do smaku i delikatnie wymieszać. chłodzić przynajmniej przez 4 godziny, a najlepiej przez cala noc aby smaki się przemieszały
Pokroić tortille w kliny. rozgrzać trochę oleju na teflonowej patelni, wrzucić porcje tortilli i smażyć na średnim ogniu, aż staną się chrupkie, przełożyć na półmisek. powtórzyć czynność z pozostałymi częściami
Awokado przekroić wzdłuż na polowy i przekręcić wokół pestki. pestkę wyjca nożem. obrać i pokroić w kostkę. delikatnie wymieszać awokado z mieszanką z krewetek
Na każdy klin tortilli nałożyć trochę mieszanki z krewetek i awokado, a na wierzchu odrobinę kwaśnej śmietany, ozdobić posypując mieloną łagodną chilli i podawać od razu
Region:  Kuchnia meksykańska
Przepis został dodany przez:  nynuch
Przepis czytano już 6845 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)

















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin