przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Pikantno-słodkie ciasteczka z mini batonikami Daim i pieprzem cayenne


Poziom: średni
Porcji: 4
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
100 g masła
1/3 szklanki białego cukru
1/2 szklanki brązowego cukru
1 jajko
10 szt. mini batoników Daim 200 g (grubo posiekanych)
1 szklanka mąki pszennej
1/4 szklanki kakao
1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
1/4 łyżeczki soli

Opis przygotowania:
Masło utrzeć do puszystości z cukrem białym i brązowym. Dodać jajko i po wymieszaniu  stopniowo dodać resztę składników. Powinna powstać jednolita masa. Dodać pokrojone batoniki Daim. Z ciasta formować kulki - nieco mniejsze od orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę ułożyć (zachowując spore odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Nie należy ich spłaszczać. Podczas pieczenia same "rozleją" się na boki. Ciastka piec w rozgrzanym do 190 °C piekarniku około 15-20 minut. Po tym czasie blachę wyjąć z piekarnika, odczekać kilka minut i ciasteczka przenieść na kratkę - do ostudzenia. Początkowo będą bardzo miękkie i delikatne, ale później stwardnieją.
Smacznego!
Przepis został dodany przez:  flypr
Przepis czytano już 52 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)
















Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin