przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Placek drożdżowy z kapustą

Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 40 dag mąki
- 4 dag drożdży
- łyżka cukru
- 3/4 szklanki mleka
- sól
- jajo
- 1/2 kostki margaryny
- łyżka kwaśnej śmietany

Nadzienie:
- 75 dag białej kapusty
- cebula
- 4 dag tłuszczu
- 2 jaja
- sól
- pieprz
- pół łyżeczki kminku
- tłuszcz do wysmarowania tortownicy

Opis przygotowania:
Drożdże rozmieszać z ciepłym mlekiem, cukrem, łyżką mąki. a gdy zaczną rosnąć wlać do przesianej mąki.
Dodać jajo, łyżkę kwaśnej śmietany, sól i wyrobić ciasto.
Przy końcu wyrabiania wlać do ciasta ciepły stopiony tłuszcz, jeszcze wyrobić i odstawić ciasto do wyrośnięcia.
Poszatkowaną kapustę zalać małą ilością wrzącej wody i ugotować. Następnie lekko odcisnąć, posiekać drobno na deseczce, wyłożyć na podsmażoną cebulę i mieszając podsmażyć; w czasie mieszania przyprawić kapustę do smaku
. Do zestawionej z ognia kapusty wbić surowe jaja i szybko wymieszać.
Wysmarować dużą tortownicę lub prodiż.
Wyrośniętym ciastem wylepić dno naczynia oraz brzegi do wysokości około 4cm.
Na ciasto rozłożyć lekko ciepłe nadzienie i końce brzegów ciasta zawinąć na kapustę, aby była tylko częściowo przykryta ciastem.
Przed pieczeniem brzegi ciasta można posmarować lekko osłodzonym mlekiem.
Placek od razu wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 35 - 40 minut.
Podawać gorący z dodatkiem czerwonego barszczu lub soku pomidorowego.
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 4712 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin