przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Plastry karkówki w imbirowej marynacie


Poziom: średni
Czas: 30 min.
Porcji: 6-8
Głosów: 1
Ocena: 5.00
Składniki:
- 6-8 cienkich plastrów (grubości ok.1 cm) świeżej, niezbyt przerośniętej tłuszczem karkówki
- sól
- zmiażdżony w moździerzu biały pieprz

marynata:
- łyżka drobno posiekanego świeżego kłącza imbiru
- 1/2 szklanki konfitur z gorzkich pomarańczy
- 2 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 duże łyżki ostrej musztardy (chrzanowa lub sarepska)
- szczypta (czubek noża) chili

Opis przygotowania:
1
Plastry karkówki wycieramy wilgotną, skropioną octem ściereczką, nacieramy z obu stron niewielką ilością soli i pieprzu. Układamy porcje jedna na drugiej, owijamy w folię aluminiową, odstawiamy w chłodne miejsce na 15 min.
2
Rozdrobniony imbir rozcieramy z konfiturą, miodem, sosem sojowym, musztardą i chili. Gdy marynata stanie się jednolita i nabierze konsystencji majonezu, smarujemy nią z każdej strony plastry karkówki, układamy jeden na drugim, owijamy w folię i ponownie odstawiamy w chłodne miejsce na 30 min.
3
Karkówkę lekko osączamy z marynaty, kładziemy na gęstej grillowej siatce lub tacy z folii aluminiowej i smażymy na rozgrzanym rożnie, często smarując pozostałą marynatą. Sos imbirowy nada mięsu niepowtarzalny smak i aromat, należy tylko uważać, by żar nie był zbyt mocny i porcje nie ruieniły się za bardzo, bo karkówka zgorzknieje.
4
Danie podajemy gorące, prosto z grilla, z dodatkiem delikatnej w smaku surówki, z zieloną sałatą polaną spienionym sosem jogurtowym lub śmietaną, białym świeżym pieczywem oraz lampką wytrawnego wina.
Opis / Uwagi:
średniokaloryczne, czas, oprócz czasu na chłodzenie i marynowanie - KUCHNIA POLSKA Potrawy z GRILLA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot. Teresa i Zbigniew Wielgoszowie
Sposób przygotowania:  Grillowane
Przepis czytano już 11128 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin