przepisy kulinarne
  
Zapomnia│em has│a





Podw├│jnie musowe ciasto czekoladowe

Poziom: Âredni
Czas: ponad 2 godz.
Porcji: nie wiem
G│osˇw: 2
Ocena: 3.00
Sk│adniki:
-150 g masła
- 150 g gorzkiej czekolady, połamanej na małe kawałki
-5 dużych jajek, żółtka i białka osobno
- 1 łyżka kakao
- 175 g drobnego cukru do wypiek├│w
Sk┼éadniki na mus czekoladowy z ┼╝elatyn─ů:
100 g masła
100 g gorzkiej czekolady, połamanej na małe kawałki
3 duże jajka, żółtka i białka osobno
2 łyżeczki kakao
115 g drobnego cukru do wypiek├│w
1 łyżka likieru kawowego (lub pomarańczowego)
2 ┼éy┼╝eczki ┼╝elatyny w proszku rozpuszczonej w 80 ml gor─ůcej wody

Opis przygotowania:
Mas┼éo umie┼Ťci─ç w ma┼éym garnuszku, roztopi─ç. Doda─ç po┼éaman─ů czekolad─Ö, wymiesza─ç do jej roztopienie
┼╗├│┼étka zmiksowa─ç w misie miksera z kakao. Doda─ç roztopion─ů mas─Ö czekoladow─ů i zmiksowa─ç.
W osobnym wysokim naczyniu ubi─ç bia┼éka na sztywn─ů pian─Ö. Stopniowo, ┼éy┼╝ka po ┼éy┼╝ce, dodawa─ç cukier, ca┼éy czas ubijaj─ůc. Bia┼éka powinny by─ç sztywne i b┼éyszcz─ůce.
Bia┼éka doda─ç do masy czekoladowej, w dw├│ch turach, delikatnie wymiesza─ç lub zmiksowa─ç do po┼é─ůczenia bia┼éka nie powinny opa┼Ť─ç.
Form─Ö o ┼Ťrednicy 23 cm wy┼éo┼╝y─ç papierem do pieczenia, sp├│d i boki. Je┼Ťli tortownica nie jest wysoka, raczej klasyczna, wtedy nale┼╝y z papieru zrobi─ç wy┼╝szy ko┼énierz wystaj─ůcy ponad ni─ů ciasto bardzo, bardzo mocno ro┼Ťnie, aby potem opa┼Ť─ç do wysoko┼Ťci tortownicy. Piec w temperaturze 180ºC przez 25 - 30 minut. Wyj─ů─ç, wystudzi─ç w formie.
Sk┼éadniki na mus czekoladowy z ┼╝elatyn─ů:
Mas┼éo umie┼Ťci─ç w ma┼éym garnuszku, roztopi─ç. Doda─ç po┼éaman─ů czekolad─Ö, wymiesza─ç do jej roztopienia.

┼╗├│┼étka zmiksowa─ç w misie miksera z kakao. Doda─ç roztopion─ů mas─Ö czekoladow─ů i zmiksowa─ç.

W osobnym wysokim naczyniu ubi─ç bia┼éka na sztywn─ů pian─Ö. Stopniowo, ┼éy┼╝ka po ┼éy┼╝ce, dodawa─ç cukier, ca┼éy czas ubijaj─ůc. Bia┼éka powinny by─ç sztywne i b┼éyszcz─ůce.

Bia┼éka doda─ç do masy czekoladowej, w dw├│ch turach, delikatnie wymiesza─ç lub zmiksowa─ç do po┼é─ůczenia. Doda─ç rozpuszczon─ů ┼╝elatyn─Ö i likier, delikatnie zmiksowa─ç. Bia┼éka nie powinny opa┼Ť─ç.
Mus czekoladowy wyla─ç na wcze┼Ťniej upieczone, zapadni─Öte ciasto. Przykry─ç, sch┼éodzi─ç przez 3-4 godziny, cho─ç najlepiej przez noc.
Udekorowa─ç czekolad─ů. Czekolad─Ö gorzk─ů lub mleczn─ů roztopi─ç i cienko rozsmarowa─ç 2 mm na metalowej blaszce lub powierzchni lustrzanej. Jak tylko zastygnie (ale nie p├│┼║niej, bo b─Ödzie zbyt twarda!) zeskroba─ç no┼╝em lub szpatu┼ék─ů z gi─Ötkim ostrzem. Wi├│rki z czekolady u┼éo┼╝y─ç na wierzchu ciasta.
Opis / Uwagi:
je┼Ťli ciasto po upieczeniu ma do┼Ť─ç sztywny wierzch i nie chce sie zapa┼Ť─ç (cho─ç zajmuje to troch─Ö czasu, nie dzieje si─Ö to tak od razu po wyj─Öciu z piekarnika), mo┼╝na delikatnie pom├│c mu no┼╝em, nacinaj─ůc je (sam─ů wierzchni─ů warstw─Ö) 2 cm od brzegu tortownicy, by wygl─ůda┼éo na p─Ökni─Öte - to mo┼╝e przyspieszy─ç i u┼éatwi─ç ca┼éy proces;
Region:  Kuchnia ameryka˝ska
Sposˇb przygotowania:  Zapiekane
Przepis zosta│ dodany przez:  jula9124
Przepis czytano ju┐ 2446 razy.
 dodaj swoje zdjŕcie tej potrawy (zdjŕŠ: 0)
 napisz swˇj komentarz (wpisˇw: 0)

















strona g│ˇwna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin