przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Pomarańcze z kremem rumowym

Poziom: średni
Porcji: 4 osoby
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 6 średnich dojrzałych pomarańczy
- 200 ml śmietany kremówki
- 10 dag migdałów
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4 łyżki rumu
- gałązka melisy cytrynowej do dekoracji

Opis przygotowania:
Pomarańcze umyć, obrać ze skórki, ostrym nożem dokładnie usunąć białą warstwę i wykroić fileciki miąższu. Cząstki pomarańczy ułożyć na czterech talerzykach deserowych. Część skórki obranej z pomarańczy dokładnie oczyścić z białej warstwy, pokroić w cienkie paseczki, włożyć do wrzątku na minutę. Wyjąć, starannie osaczyć i osuszyć.
Migdały sparzyć wrzącą wodą, ostudzić, obrać ze skórki
i grubo posiekać. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno
z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Na koniec wlać rum
i dokładnie wymieszać lub zmiksować na wolnych obrotach.
Krem rumowy przełożyć do szprycki cukierniczej z końcówką w kształcie gwiazdki i wycisnąć dekoracyjnie na pomarańcze.
Deser posypać posiekanymi migdałami oraz paseczkami skórki pomarańczowej.
Melisę opłukać, osuszyć, oderwać listki. Udekorować deser.
Podawać od razu po przyrządzeniu.
Opis / Uwagi:
Jeśli deser będą jeść dzieci, rum możemy zastąpić olejkiem rumowym. Pomarańcze staramy się obierać ostrożnie z albedo, aby soku wyciekło z nich jak najmniej. Jeśli jednak sok z nich wycieknie do zbieramy na talerzyku i dodajemy do kremu
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 3864 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin