przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Ryż Gold Parboiled marki Halina zapiekany pod parmezanem


Poziom: średni
Porcji: 4
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
200g ryżu Gold Parboiled marki Halina
1,5 szklanki rosołu warzywnego z kostki
3 łyżki oliwy
średnia cebula
4 pomidory obrane ze skórki
filet z piersi kurczaka
4 papryki
3/4 szklanki startego parmezanu
sól, pieprz
łyżka oliwy do naczynia żaroodpornego

Opis przygotowania:
Papryki ułożyć na blasze w rozgrzanym piekarniku i piec do momentu, kiedy skórka zacznie brązowieć. Wtedy wyjąć z piekarnika, polać zimną wodą, zdjąć skórkę, usunąć gniazda nasienne. Ostudzone strąki pokroić w paski. Rozgrzać 3 łyżki oliwy, podsmażyć na złoty kolor drobno posiekaną cebulę dodać surowy ryż i smażyć całość, dopóki ziarna nie wchłoną całego tłuszczu. Zeszklony ryż zalać rosołem warzywnym i gotować 20 min. W między czasie podsmażyć pokrojony na kawałki filet z kurczaka (można doprawić go ulubionymi przyprawami). W wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę ryżu, na niej warstwę pokrojonej papryki oraz pomidorów, doprawić solą i pieprzem, posypać parmezanem. Czynności te powtarzać do wyczerpania wszystkich składników. Ostatnią warstwą powinien być ryż, posypany z wierzchu pozostałym parmezanem. Potrawę zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200°C ok. 15 min.
Smacznego!
Przepis został dodany przez:  flypr
Przepis czytano już 245 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)
















Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin