przepisy kulinarne
  
Zapomniaem hasa





Ryż po staropolsku

Poziom: atwy
Gosw: 1
Ocena: 1.00
Skadniki:
25 dkg ryżu,
0.5 l wywaru z drobiu,
10 dkg suszonych śliwek,
8 dkg grzybów suszonych,
100 ml śmietany, żółtko,
natka pietruszki,
sól,
pieprz i sok z cytryny do smaku,
tłuszcz i bułka tarta do naczynia.

Opis przygotowania:
Ryż opłukać, zalać wywarem, zamieszać, przykryć i ugotować. Grzyby i śliwki umyć, namoczyć w osobnych naczyniach, ugotować, pokrajać w kostkę, wymieszać z ryżem, doprawić. Następnie przełożyć do wysmarowanego i posypanego bułką tartą naczynia, wyrównać powierzchnię, polać śmietaną połączoną z żółtkiem, posiekaną natką pietruszki i przyprawami, zapiec.
Region:  Kuchnia polska
Sposb przygotowania:  Zapiekane
Przepis czytano ju 7074 razy.
 dodaj swoje zdjcie tej potrawy (zdj: 0)
 napisz swj komentarz (wpisw: 0)

















strona gwna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin