przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Ryż z kurkumą


Poziom: łatwy
Czas: 30 min.
Porcji: 4
Głosów: 12
Ocena: 4.33
Składniki:
- 20 dag ryżu
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy (słonecznikowa)
- 1 kostka bulionu drobiowego Knorra
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 3 szklanki wody

Opis przygotowania:
W rondelku rozgrzać oliwę z masłem . Wsypać ryż i smażyć mieszając przez 3 minuty. Zalać wodą . Dodać kostkę bulionową . Doprowadzić do wrzenia . wsypać kurkumę . Zmniejszyć gaz i gotować aż ryż wchłonie całkowicie płyn .Zestawić z gazu . Zawinąć w kocyk i zostawić pod przykryciem ma minimum 10 minut by ryż doszedł .
Opis / Uwagi:
Dodatek do II dań . Dekoracyjny. Smaczny
Region:  Kuchnia tajska
Sposób przygotowania:  Duszone
Przepis został dodany przez:  babciagramolka
Przepis czytano już 18366 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 2)






MOTTO: RYŻ, to oczywistość !!
Dodał/a ~Paula TEIN, Milano dnia 2010-03-14 16:51:03

__PODPOWIEDŹ: RYŻ.1. WIKIPEDIA: Produkty uboczne powstające podczas obróbki ziaren ryżu  czyli otręby i proszek powstały po rozdrobnieniu odpadów z procesu polerowania ziarna  wykorzystuje się jako KARMĘ dla ZWIERZĄT. Z otrąb uzyskuje się olej używany do celów spożywczych i przemysłowych. Pokruszone ziarna wykorzystuje się do warzenia piwa, destylacji alkoholu oraz produkcji skrobi i mączki ryżowej. Plewy stosuje się jako opał i materiał do pakowania, produkuje się z nich również nawóz i furfurol. Słomę używa się na ściółkę, paszę dla zwierząt, pokrycia dachowe oraz do produkcji mat, odzieży, opakowań i mioteł. Ryż wykorzystywany jest także w papiernictwie, do wyrobu przedmiotów plecionych, kleju i kosmetyków (puder). Stanowi źródło skrobi. Podczas młocki usuwa się zwykle zarówno PLEWY, jak i OTRĘBY, czasem dodatkowo stosuje się polerowanie glukozą i talkiem, co nadaje ziarniakom połysk. IRL KRAKÓW. Ryż, biały lub brązowy, podnosi poziom cukru o__ ok. 18-20% wzrostu po spożyciu, wchłania się po ok. 60 min., czyli nie od razu, i wchłania się DŁUGO !! Kasza jaglana zawiera skrobię, ryż też, a mimo to kasza wchłania się już po 15 minutach, tj. mamy ten największy wzrost, a w ryżu po 60 minutach. PUENTA: ryż biały to produkt najwyższej wartości odżywczej, co OCZYWISTE !! Nieprawdy biologiczne oraz puste frazesy o ryżu i nie tylko o ryżu, rozpowszechniają jedynie SPECE od tzw. Indeksu Glikemicznego, a to dlatego, że nic nie badali, nie znają glukometru, również nie czytali książek ze szkoły podstawowej (biologia 4 klasa) czyli plotą i plotą, wydając książę za książką o tym Indeksie Glikemicznym. Kłamią. OMIŃ !! Przecież do Nich nie możesz zadzwonić, bo nie ma gdzie. Nie masz kogo zapytać, o te wpisy w Internecie, dziesiątki sprzecznych ze sobą tabel, dlaczego ? To proste uciekają przed prawdą bo mówią kłamstwa, oszczerstwa i Ich nigdzie nie ma. Do krakowskiego IRL KRAKÓW, zawsze możesz zadzwonić bo są to żywi, realni naukowcy nie podda

żółty ryż
Dodał/a ~Reni dnia 2009-11-15 14:42:50

naprawdę wyszło wyśmienicie, nawet nie musiałam zawijać w kocyk, bo ryż po gotowaniu na małym ogniu był już miękki, polecam...:)














Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin