przepisy kulinarne
  
Zapomniaem hasa





Ryż z kurkumą


Poziom: atwy
Czas: 30 min.
Porcji: 4
Gosw: 12
Ocena: 4.33
Skadniki:
- 20 dag ryżu
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy (słonecznikowa)
- 1 kostka bulionu drobiowego Knorra
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 3 szklanki wody

Opis przygotowania:
W rondelku rozgrzać oliwę z masłem . Wsypać ryż i smażyć mieszając przez 3 minuty. Zalać wodą . Dodać kostkę bulionową . Doprowadzić do wrzenia . wsypać kurkumę . Zmniejszyć gaz i gotować aż ryż wchłonie całkowicie płyn .Zestawić z gazu . Zawinąć w kocyk i zostawić pod przykryciem ma minimum 10 minut by ryż doszedł .
Opis / Uwagi:
Dodatek do II dań . Dekoracyjny. Smaczny
Region:  Kuchnia tajska
Sposb przygotowania:  Duszone
Przepis zosta dodany przez:  babciagramolka
Przepis czytano ju 20897 razy.
 dodaj swoje zdjcie tej potrawy (zdj: 0)
 napisz swj komentarz (wpisw: 2)






MOTTO: RY, to oczywisto !!
Doda/a ~Paula TEIN, Milano dnia 2010-03-14 16:51:03

__PODPOWIED: RY.1. WIKIPEDIA: Produkty uboczne powstajce podczas obrbki ziaren ryu  czyli otrby i proszek powstay po rozdrobnieniu odpadw z procesu polerowania ziarna  wykorzystuje si jako KARM dla ZWIERZT. Z otrb uzyskuje si olej uywany do celw spoywczych i przemysowych. Pokruszone ziarna wykorzystuje si do warzenia piwa, destylacji alkoholu oraz produkcji skrobi i mczki ryowej. Plewy stosuje si jako opa i materia do pakowania, produkuje si z nich rwnie nawz i furfurol. Som uywa si na cik, pasz dla zwierzt, pokrycia dachowe oraz do produkcji mat, odziey, opakowa i miote. Ry wykorzystywany jest take w papiernictwie, do wyrobu przedmiotw plecionych, kleju i kosmetykw (puder). Stanowi rdo skrobi. Podczas mocki usuwa si zwykle zarwno PLEWY, jak i OTRBY, czasem dodatkowo stosuje si polerowanie glukoz i talkiem, co nadaje ziarniakom poysk. IRL KRAKW. Ry, biay lub brzowy, podnosi poziom cukru o__ ok. 18-20% wzrostu po spoyciu, wchania si po ok. 60 min., czyli nie od razu, i wchania si DUGO !! Kasza jaglana zawiera skrobi, ry te, a mimo to kasza wchania si ju po 15 minutach, tj. mamy ten najwikszy wzrost, a w ryu po 60 minutach. PUENTA: ry biay to produkt najwyszej wartoci odywczej, co OCZYWISTE !! Nieprawdy biologiczne oraz puste frazesy o ryu i nie tylko o ryu, rozpowszechniaj jedynie SPECE od tzw. Indeksu Glikemicznego, a to dlatego, e nic nie badali, nie znaj glukometru, rwnie nie czytali ksiek ze szkoy podstawowej (biologia 4 klasa) czyli plot i plot, wydajc ksi za ksik o tym Indeksie Glikemicznym. Kami. OMI !! Przecie do Nich nie moesz zadzwoni, bo nie ma gdzie. Nie masz kogo zapyta, o te wpisy w Internecie, dziesitki sprzecznych ze sob tabel, dlaczego ? To proste uciekaj przed prawd bo mwi kamstwa, oszczerstwa i Ich nigdzie nie ma. Do krakowskiego IRL KRAKW, zawsze moesz zadzwoni bo s to ywi, realni naukowcy nie podda

ty ry
Doda/a ~Reni dnia 2009-11-15 14:42:50

naprawd wyszo wymienicie, nawet nie musiaam zawija w kocyk, bo ry po gotowaniu na maym ogniu by ju mikki, polecam...:)













strona gwna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin