przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Sałatka na gorąco

Poziom: łatwy
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 2 - 3 cykorie
- lub główka lodowej i czerwonej sałaty
- 50 dag pieczarek lub boczniaków
- 15 dag chudego bekonu
- 1 czerwona cebula
- 4 łyżki oleju (najlepiej z pestek winogron)
- 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżka borówek do mięsa
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- 1/2 łyżeczka tymianku
- sok z cytryny
- sól
- pieprz

Opis przygotowania:
Cykorie umyć, oddzielając poszczególne liście, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, pokroić, rozłożyć na dużym półmisku lub na 4 talerzach.
Grzyby oczyścić, trzonki zużyć do innej potrawy a kapelusze pokroić w plasterki (pieczarki skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały).
Bekon pokroić w cienkie krótkie słupki, a cebulę w piórka.
na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, włożyć najpierw bekon i mieszając smażyć 3 minuty na dużym ogniu.
Następnie odcisnąć go z tłuszczu i przełożyć do rozgrzanego rondla z grubym dnem, a na patelnię wrzucić cebulę i smażyć 3 - 4 minuty na nieco mniejszym ogniu, mieszając, po czym zsunąć ją do rondla z boczkiem.
Patelnię wytrzeć kuchennym papierowym ręcznikiem, rozgrzać ją, wrzucić grzybki i smażyć je mieszając, aż odparuje sok. Wtedy wlać pozostały olej i dosmażyć je, mieszając. Przyprawić je tymiankiem, pieprzem, sola, przełożyć do rondla z bekonem. pozostały na patelni tłuszcz rozprowadzić octem, dodać borówki, musztardę i podgrzać mieszając. Przyprawić pieprzem.
Na liściach cykorii lub sałat ułożyć gorące składniki sałatki, polać je sosem z patelni i od razu podawać z białym pieczywem, a najlepiej z gorącą bagietką.
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 4699 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin