przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Schab pieczony w ziołach

Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
1.25 kg schabu,
3 pędy selera naciowego,
3 cebulki szalotki,
2 łyżeczki oregano,
2 łyżeczki tymianku,
2 łyżeczki ziaren pieprzu,
pęczek natki pietruszki,
2 łyżeczki oliwy,
sól,
pieprz.

Opis przygotowania:
Z opłukanego mięsa usuwamy włókna. Szalotki obieramy i siekamy. Pietruszkę i seler myjemy, drobno siekamy. Dodajemy oregano, grubo zmielony pieprz, tymianek, szalotki - mieszamy. Płat mięsa nasączamy oliwą. Schab obtaczamy dokładnie w mieszaninie szalotki, ziół i przypraw. Dla pewności dociskamy dłońmi i odstawiamy na 10 min. Mięso powinno przejść dokładnie aromatem ziół. Mięso układamy na ruszcie i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 240°C. Pod spód podkładamy tacę żaroodporną. Pieczemy przez 15 min., potem obniżamy temp. do 180°C i pieczemy jeszcze przez 30 min. Po wyjęciu z piekarnika mięso solimy, owijamy w dwie warstwy folii aluminiowej i nakrywamy ściereczką. Odstawiamy na 10 min. Podajemy pokrojone w grube plastry z dodatkiem młodych ziemniaków i surówki.
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis czytano już 6318 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin