przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Sernik z rosą


Poziom: średni
Czas: 90 min.
Porcji: 2
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
Ciasto:

- mąka pszenna 1,5 szklanki
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- cukier ¼ szklanki
- jajko 1 sztuka
- żółtko 1 sztuka
- masło 80g

Masa serowa:

- Twaróg Sernikowy Piątnica 1 kg
- cukier ¾ szklanki
- Śmietanka 30% Piątnica ½ szklanki
- Mleko Wiejskie Piątnica 1,5 szklanki
- budyń waniliowy bez cukru 2 opakowania
- cukier waniliowy 1 opakowanie
-jajka 2 sztuki
- żółtka jaj 4 sztuki
- wiórki kokosowe ½ szklanki
- cukier 4 łyżki

Opis przygotowania:
Wykonanie ciasta:

Do przesianej mąki dodać proszek do pieczenia i cukier. Całość dokładnie wymieszać. Następnie dodać jajko, żółtko, rozpuszczone masło. Ciasto zagnieść, rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną oraz wysypaną bułką tartą blaszkę. Ciasto powinno być rozłożone równomiernie na dnie blaszki.

Wykonanie masy serowej:

Wszystkie składniki oprócz wiórków kokosowych, białka i 4 łyżek cukru dokładnie wymieszać mikserem i wlać do blaszki wyłożonej ciastem. Piec w nagrzanym do 180OC piekarniku przez 1 godzinę. W trakcie pieczenia z białek i cukru ubić pianę. Następnie wyjąć sernik z piekarnika i na gorące ciasto wyłożyć ubitą pianę. Posypać równomiernie wiórkami kokosowymi i zapiekać ok. 10 minut w 180OC, nie dopuszczając do zrumienienia.
Opis / Uwagi:
Smacznego ! :-)
Region:  Kuchnia polska
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis został dodany przez:  redakcja
Przepis czytano już 2453 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin