przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Słodka sałatka z jogurtem

Poziom: łatwy
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 8 moreli świeżych lub 16 połówek z syropu
- 0.5 kg arbuza
- 0.5 kg melona
- 3 kiwi
- 2 świeże figi
- sok z 1 cytryny
- cukier waniliowy
- 40 dkg jogurtu
- 5 łyżek płynnego miodu
- listki mięty do dekoracji

Opis przygotowania:
Świeże morele nacinamy na krzyż, zalewamy wrzącą, a następnie zimną wodą. Zdejmujemy skórkę, owoce przekrawamy na połówki.
Wyjmujemy pestki, miąższ kroimy w cząstki. Usuwamy również pestki z melona i arbuza, miąższ kroimy w kostkę lub wycinamy z niego kuleczki. Kiwi obieramy i przekrawamy na połówki, figi czyścimy i myjemy. Owoce kroimy w plasterki. Sok cytrynowy łączymy z cukrem waniliowym. Dodajemy do owoców, odstawiamy na 20 min. Jogurt wlewamy do miseczki, skrapiamy miodem i delikatnie mieszamy. Owoce przekładamy do salaterki, ozdabiamy listkiem mięty. Sos miodowo-jogurtowy podajemy oddzielnie.
Region:  Kuchnia grecka
Sposób przygotowania:  Na zimno
Przepis czytano już 5333 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin