przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Słonka po czesku

Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 2 słonki
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 2 pietruszki
- pół selera
- 1 mały por
- 50 g suszonych śliwek
- pół szkl. czerwonego wytrawnego wina
- sok z cytryny
- 1 łyżka mąki
- sól
- pieprz

Opis przygotowania:
Sprawione i umyte ptaki natrzeć solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny, zostawić na noc w chłodnym miejscu. Następnie lekko oprószyć mąką i zrumienić na maśle.
W rondlu stopić masło, włożyć pokrojone drobno warzywa, skropić wodą i dusić pod przykryciem ok. 20 min. Następnie włożyć zrumienione słonki i ugotowane suszone śliwki z niewielką ilością wywaru ze śliwek. Dusić razem. Miękkie ptaki wyjąć, podzielić na porcje, ułożyć na ogrzanym półmisku. Sos przetrzeć przez sito, polać ptaki
Region:  Kuchnia czeska
Sposób przygotowania:  Duszone
Przepis czytano już 5688 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)
















Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin