przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Sos z grzybów suszonych

Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 3 dag suszonych grzybów
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka tłuszczu
- 1/2 szklanki śmietany
- sól
- pieprz
- 3 łyżki posiekanej zielonej natki pietruszki

Opis przygotowania:
Grzyby suszone umyć, namoczyć i pozostawić do nasiąknięcia. Ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły. Ugotowane grzyby pokroić drobno w kosteczkę.
masło rozpuścić (nie podsmażać), wymieszać z przesianą mąką, rozprowadzić ostudzonym wywarem z grzybów, wlać do pozostałego wrzącego wywaru, mieszając zagotować. Dodać pokrojone grzyby,. Odstawić, dodać śmietanę, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Dodać drobno posiekaną natkę.
Podawać jako dodatek do potraw mięsnych, rybnych, jaj, mącznych i z kasz.
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 5023 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin