przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Terrine z łososiem

Poziom: średni
Głosów: 2
Ocena: 3.00
Składniki:
250 g filetów z łososia,
250 g filetów ze szczupaka morskiego,
sok z 1 cytryny,
3 białka,
sól,
320 g kremówki,
250 g szpinaku,
łyzka masła,
250 g czerstwego pieczywa (np. bułka paryska),
3 jajka,
2 - 3 łyżki szczypiorku,
1.5 łyżeczki estragonu,
2 łyżeczki natki pietruszki,
1.5 łyżeczki koperku,
pieprz biały,
gałka muszkatołowa.

Opis przygotowania:
Schłodzone filety płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i skrapiamy cytryną. Łososia i szczupaka miksujemy (każdego osobno). Do każdego rodzaju ryby dodajemy po 1 białku. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Do każdej masy dodajemy po 100 g śmietany i delikatnie mieszamy. Obie masy wstawiamy do lodówki. Szpinak dusimy na maśle, odciskamy z soku i studzimy. Miksujemy z pozostałym białkiem, 100 g śmietany i doprawiamy solą i pieprzem. Z bułki paryskiej usuwamy skórkę, rozkruszamy, dodajemy jajka i dokładnie mieszamy. Dodajemy szczypiorek, estragon i pietruszkę oraz resztę śmietany. Na dno kamionkowej formy-keksówki sypiemy koperek a następnie rozkładamy na przemian warstwy masy ze szczupaka, szpinak, masę z łososia, masę chlebową aż do wyczerpania składników. Formę przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku o temp. 180°C przez ok. 90 min. Gotowe danie kroimy w plastry.
Region:  Kuchnia francuska
Sposób przygotowania:  Zapiekane
Przepis czytano już 10431 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)
















Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin