przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Tort dla najmłodszych Chatka Puchatka

Poziom: średni
Czas: 90 min.
Porcji: 35
Głosów: 2
Ocena: 5.00
Składniki:
Blaty biszkoptowe:
- 4 szt jaj
- 0,11 kg mąki tortowej
- 0,11 kg cukru

Krem "russel":
- 1,5 - 2 jaj
- 0,10 gg masła
- 0,05 kg cukier
- 0,10 kg migdałów

Krem czekoladowy:
- 0,30 l śmietany kremówki
- 0,08 kg czekolady

Dekoracja:
- 0,20 kg marcepana
- elementy z ciasta piernikowego
- 0,20 kg wiórek kokosowych

Wg własnego przepisu pieczemy cienki długi piernik wycinamy z niego 2 ściany szersze, 2 wąskie , 2 odpowiednie płaty na dach i z resztek wycinamy 4 na komin

Opis przygotowania:
Przygotowujemy:
pojemnik na produkty, garnek do wyparzania jaj, miskę emaliowaną, trzepaczkę ręczną lub mikser, tortownicę, makutrę, garnek mały i duży, szprycę i nóż. Biszkopt: jaja wyparzyć, z białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier ( ja dodaję przed ubiciem do białek odrobinę soli), następnie dodajemy żółtka i ubijamy aż do uzyskania puszystej masy.
Do masy dodać przesianą mąkę i wymieszać.
Przełożyć do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika do 1750C i piec około 25 - 30 minut.
Krem russel:
umyte i sparzone jajka wbijać i łączyć z cukrem. Otrzymaną mieszaninę podgrzewać w kąpieli wodnej do temperatury 37 - 420C i ubijać za pomocą trzepaczki w ciągu 20 - 30 minut.
Masło miksować, aż będzie pieniste i dobrze napowietrzone.
Do napowietrzonego masła porcjami dodajemy masę jajeczno-cukrową oraz posiekane migdały.
Krem czekoladowy:
Śmietanę wlać do małego rondelka i powoli doprowadzić do wrzenia .
Zestawić śmietanę z ognia i mieszając stopniowo dosypywać wcześniej startą na tarce czekoladę, aż składniki dobrze się połączą.
Odstawić do wystygnięcia w lodówce, aż krem zgęstnieje, ale nie stwardnieje. Dobrze utrzeć po ostudzeniu, aż masa zjaśnieje.
Upieczony biszkopt przekroić na 2 - 3 płaty, przełożyć kremem
( można skropić ponczem przed nałożeniem kremu), resztą kremu nasmarować obrzeża i wierzch tortu..
Na torcie biszkoptowym układamy (budujemy) chatkę z płatów piernikowych,z marcepana możemy uformować drzewka, choinki, budę dla psa i inne rzeczy, które znajdują się wokół domów. Całość posypujemy cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi.
Opis / Uwagi:
Jest to przepis ucznia Z.Sz. Przemysłu Spożywczego w Kielcach - M. Gila ( do szkoły tej uczęszczała również moja córka i stąd go mam) Fotki na razie nie wstawię, bo mam ją tylko w formie papierowej, Jak zrobię tort, to wkleję fotkę,
Region:  Kuchnia polska
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 6617 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 1)






Super przepis
Dodał/a ~Kuchareczka6 dnia 2011-01-17 17:55:19

Znam już ten przepis Communiqués de presse. Uważam, że jest po prostu genialny.











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin