przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Udka z kurczaka w sosie własnym

Poziom: łatwy
Czas: 120 min.
Porcji: 5
Głosów: 82
Ocena: 3.98
Składniki:
- 5 dużych udek z kurczaka
- 3 duże cebule
- masło do smażenia
- przyprawa do kurczaka
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 2 łyżki mąki
- sól i pieprz do smaku

Opis przygotowania:
Cebule obieramy i kroimy w kostkę a następnie smażymy na patelni aż zbrązowieje. Kiedy jest już usmażona przekładamy ją do garnka. Udka nacieramy przyprawą po czym obsmażamy na patelni na złoty kolor a następnie przekładamy do garnka i zalewamy wrzącą wodą tak aby zakryła mięso. Dusimy potrawę na średniej mocy kuchenki aż mięso będzie miękkie. Pod koniec duszenia próbujemy sosu i doprawiamy do smaku. Na koniec bierzemy przygotowaną mąkę i zagęszczamy sos.
Opis / Uwagi:
Proste i nieskomplikowane danie a jakże smaczne. Typowa kuchnia babuni!
Region:  Kuchnia polska
Sposób przygotowania:  Duszone
Przepis został dodany przez:  katarzynaszwarc
Przepis czytano już 104364 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 16)






Czas przybliżony :) Przepis dobry :*
Dodał/a ~Kasia dnia 2015-05-31 12:11:36

Ja też robię wg tego przepisu :) Cebuli daje trochę więcej. Czasem robię ze skórą a czasem skórę usuwam , zależy jak kto lubi. Ludzie czemu wy się czepiacie tego czasu ? To nie jest najważniejsze. Zależy kto jak robi więc czas jest podany w przybliżeniu. Masakra ... Jak macie pisać i czepiać się czasu to lepiej nic nie piszcie :)

czytac ze zrozumieniem
Dodał/a ~skubolek dnia 2014-10-30 00:58:43

czas przygotowania a gotowania to roznica. Czytac i myslec a nie zazdroscic

:)
Dodał/a ~Aaaa dnia 2013-03-18 14:44:11

Jak dla mnie super, przepis udał się. Dopiero zaczynam uczyć gotować się i sama nie mam zbyt dobrego wyczucia smaku ale PANIE które wyrażają swoją opinie a nie wypróbowały go to proszę o milczenie. Kobiety, czy osoba dodająca ten przepis ma wiedzieć wszystko łącznie z tym na jakim ogniu będziecie smażyć i dusić ?! Ogarnijcie się ja was proszę. Pozdrawiam te które gotują a nie komentują :)

czym doprawić sos
Dodał/a ~mona162 dnia 2012-05-06 18:10:51

Jakich przypraw użyć do sosu, niby banalne ale ja nie mam zbyt wyostrzonego smaku i chyba nie wychodzi mi taki jak powinien.

Kris19
Dodał/a ~TRN dnia 2012-01-29 10:40:22

Cebule pokrojoną w kostkę i przesmażoną na patelni chcesz godzinę gotować?? to trochę chore.

Masz rację
Dodał/a ~Duch dnia 2011-03-15 17:40:38

"Ktoś kto podał ten przepis nigdy go nie sprawdził! Czas przygotowania kurczaka duszonego wynosi 0k. 40 min. więc skąd te 120 min.?!"- ale najpierw trzeba go złapać ubić i wypatroszyć co w sumie nam daje 120 minut

niezłe
Dodał/a ~Kris19 dnia 2011-03-07 15:51:16

Ale jak ktoś chce lepiej i drożej to: zamiast wody daj białe wino wytrawne, np: z Chile (10zł/but.), cebulę z patelni gotuj w winie przez 1h i dopiero dodawaj podsmażonego kurczaka. Dodaj ze dwa grzybki i talarki marchewki.

Pychota!!!
Dodał/a ~ANA71 HAMBURG dnia 2010-12-29 15:53:19

Ja dodałam jeszcze dużo słodkiej papryki wproszku i dużo czosnku,rewelka,pozdrawiam...

kilka pytań
Dodał/a ~Maggie25 dnia 2010-12-13 02:06:59

Kochane, kilka pytań niedoświadczonej kucharki: 1. przyprawa - czy złota do kurczaka może być? 2. czy można to zrobić bez skór? wyjdzie tak samo? pozdrawiam!

REWELACJA
Dodał/a ~Olga dnia 2010-10-27 12:57:55

Właśnie skonczyłam przyzadzać ten przepis, wyszystko zgodnie z poleceniami autorki!! Cebule przysmażyłam- nie zeszkliłam ani nie spaliłam!! Ehh... Chyba, ze Pani Kucharka nie potrafi dopilnować tego, co ma patelni to jasne, że SPALI. Czas to dokładnie 95 minut z uzyciem 2 udek!! Proponuje wyprobowac a nastepnie komentowac. "A jak przygotwać mąkę"?? Matko... ROZTRZEPAĆ W NIEWIELKIEJ ILOSCI WODY (NAJLEPIEJ W SŁOICZKU), DODAWAĆ DO SOSU CIĄGLE MIESZAJĄC!! To tyle... Jak dla mnie?? Przepis REWELKA!!

udka
Dodał/a ~szanet dnia 2010-09-22 19:57:36

a jak przygotować mąkę ???

Pycha!
Dodał/a ~Joanna F. dnia 2010-05-18 20:28:19

Czepiają się tylko przemądrzałe znawczynie, tzn. pseudoznawczynie! Przepis jest stary jak świat, nieodmiennie ten sam i nieodmiennie pyszny. Nie gotowany, bo woda odparowuje znacznie podczas duszenia, cebulka brązowa, bo przysmażona a nie zeszklona, jeśli woda jest z tłuszczem i zaledwie zakrywa duże pałki, to jest to duszenie, a przygotowanie pałek, oczyszczenie, obmycie, obsmarowanie, podsmażenie drobno pokrojonej cebulki, następnie pałek (partiami!) i duszenie do miękkości zajmie co najmniej 1,5 godziny, więc proszę się nie popisywać, tylko wziąć za robotę i sprawdzić. Mówi to doświadczona i niemłoda już kucharka.

.
Dodał/a ~Ewa dnia 2010-02-28 16:49:30

A może własnie osobie która dodała ten przepis, przygotowanie całości wynosi 120min

Knot c.d.
Dodał/a ~kucharka dnia 2010-02-27 19:33:48

Ktoś kto podał ten przepis nigdy go nie sprawdził! Czas przygotowania kurczaka duszonego wynosi 0k. 40 min. więc skąd te 120 min.?!

Knot
Dodał/a ~kucharka dnia 2010-02-27 19:30:58

To chyba jest kurczak gotowany a nie duszony?! I cebulka chyba nie ma zbrązowieć, bo to oznacza, że jest spalona, a zezłocić się?Dziwię się, że tak nieciekawy przepis jest top przepisem!

Brzmi pysznie
Dodał/a blumenfeld dnia 2009-08-27 12:22:01

Chyba jutro wypróbuje na obiad.












Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin