przepisy kulinarne
  
Zapomniaem hasa





Węgierski przysmak


Poziom: redni
Czas: 60 min.
Porcji: 4
Gosw: 5
Ocena: 4.60
Skadniki:
- 2 szklanki tłustego, dobrze odciśniętego białego sera
- szklanka pszennej, luksusowej mąki
- 4 jajka
- 2 kopiaste łyżki świeżego (nie może być topione) masła
- łyżka oliwy z oliwek
- szklanka lekko kwaśnej, gęstej śmietany
- skórka otarta z całej cytryny
- 2 kopiaste łyżki rodzynek sułtanek
- kieliszek koniaku lub wódki
- 4 łyżki cukru
- sól
- tłuszcz do wysmarowania formy
- tarta bułka do posypania formy

Opis przygotowania:
Rodzynki zalewamy koniakiem lub wódką, odstawiamy na godzinę (można nieco dłużej). Z sera, mąki, jajka, łyżki śmietany i szczypty soli zagniatamy ciasto. Gdy będzie sprężyste i pulchne, okrywamy ściereczką i ustawiamy na godzinę w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce. Wychłodzone ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i wychłodzonymi w zimnej wodzie rękami, kroimy średniej grubości makaron. Gotujemy krótko w wodzie z solą i oliwą, cedzimy i wykładamy na półmisek.
Przygotowujemy masę: masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, śmietanę, otartą z cytryny skórkę, odsączone z alkoholu rodzynki, całość lekko ucieramy i łączymy z pianą ubitą z białek. Gotową masę lekko mieszamy z przechłodzonym makaronem, przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką formy, wyrównujemy wierzch i od razu wstawiamy do nagrzanego do temp. 160 stopni piekarnika. Zapiekamy przez 20-25 min, aż całość lekko się zrumieni. Podajemy na podwieczorek. Równie doskonałe na zimno, jak i na ciepło.
Opis / Uwagi:
wysokokaloryczne, średnodrogie - KUCHNIA POLSKA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot.Mirosław Baryga
Region:  Kuchnia wgierska
Sposb przygotowania:  Zapiekane
Przepis czytano ju 10730 razy.
 dodaj swoje zdjcie tej potrawy (zdj: 0)
 napisz swj komentarz (wpisw: 0)

















strona gwna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin