przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Wieprzowina słodko-kwaśna I

Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 50 dkg poprzerastanej wieprzowiny (np. surowy boczek), pokrojonej w kostki o boku 2 - 2.5 cm
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- łyżeczka sosu sojowego
- jajko
- 7 łyżek mąki kukurydzianej
- olej do smażenia
Sos:
- Nieduża zielona papryka, pokrojona w kwadraty o boku 2 - 2.5 cm
- średnia cebula, grubo pokrojona
- 50 - 60 ml octu winnego
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- sól do smaku
- 2 łyżki keczupu
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 250 ml bulionu drobiowego (ew. wody)
- łyżka oleju
- kawałek utartego kłącza imbiru (ok. 1 cm długości)
- zmiażdżony ząbek czosnku

Opis przygotowania:
Wieprzowinę włożyć do miski, posypać cukrem i skropić sosem sojowym. Dokładnie wymieszać i odstawić na 5 min.
Przyrządzić sos: w misce wymieszać ocet, cukier, sól, keczup, mąkę i bulion. Na patelni rozgrzać olej, dodać paprykę, cebulę, imbir i czosnek. Chwilę smażyć mieszając, zalać płynem z miski i zagotować. Trzymać w cieple do czasu usmażenia mięsa.
Do wieprzowiny wbić jajko i wymieszać dokładnie palcami. Na płat folii aluminiowej wysypać mąkę i obtoczyć w niej kawałki mięsa. Rozgrzać olej i usmażyć wieprzowinę na złoty kolor. Wyjąć i osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Ponownie rozgrzać olej, wrzucić mięso i smażyć jeszcze przez minutę. Wyjąć na półmisek i polać gorącym sosem. Posypać siekaną dymką ze szczypiorem.
Opis / Uwagi:
w ten sam sposób można przyrządzić kurczaka lub rybę, a sos wzbogacić dodatkiem ananasa, pędów bambusa, młodej marchewki, orzechów wodnych
Region:  Kuchnia australijska
Sposób przygotowania:  Smażone
Przepis czytano już 5318 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin