przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Wstążki domowej roboty

Poziom: średni
Czas: 60 min.
Porcji: 4 porcje
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
Zielone wstążki:
- pęczek bazylii
- pęczek natki
- łyżka oleju
- 25 dag mąki
- 2 jajka
- sól
- 2 łyżki wody

Czerwone wstążki:
- 25 dag mąki
- 2 jajka
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- łyżka oleju
- 2 łyżki wody

Sos cytrynowy:
- łyżka masła
- łyżka mąki
- 0,5 l mleka
- łyżeczka bulionu w proszku
- sól
- pieprz
- 3 łyżki soku z cytryny
- 4 dag orzeszków piniowych
- 2 łyżki parmezanu lub innego twardego sera

Opis przygotowania:
Umyte zioła zmiksuj z olejem. Zagnieć z resztą składników na zielony makaron. Zawiń w folię i odstaw na godzinę. Tak samo postąp ze składnikami na czerwony makaron. Rozwałkuj oba rodzaje ciasta. Pokrój rondelkiem w paski grubości centymetra. Gdy przeschnie, gotuj około 10 minut. Rozgrzej masło w garnku, wsyp mąkę. Gdy mąka wchłonie masło, dodaj zimne mleko i bulion. Cały czas mieszaj, najlepiej trzepaczką, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i sokiem. Upraż piniole na suchej patelni. Makaron polej sosem, posyp piniami i płatkami parmezanu. Udekoruj listkami bazylii.
Region:  Kuchnia polska
Sposób przygotowania:  Gotowane
Przepis został dodany przez:  joannap13
Przepis czytano już 4583 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin