przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Złocisty placek z ziemniaków

Poziom: łatwy
Porcji: 2-3
Głosów: 1
Ocena: 1.00
Składniki:
- 50 dag ziemniaków
- sól
- pieprz
- 1 łyżka masła
- cebula
- bekon

Opis przygotowania:
Ziemniaki szorujemy, osuszamy i gotujemy w mundurkach.
Kiedy dobrze ostygną, obieramy ze skórek. Ścieramy na tarce jarzynówce, o dużych oczkach.
Doprawiamy sola i pieprzem, delikatnie mieszamy.
na okrągłej patelni o średnicy 20 cm rozgrzewamy masło.
przekładamy masę ziemniaczaną.
Placek smażymy na złocisty kolor (z obu stron).
Placek ten możemy również upiec z dodatkiem cebuli, bekonu, lub i cebuli i bekonu.
Podajemy od razu, gorący z dodatkiem barszczu białego na wędzonce, z żurkiem, z czerwonym barszczem lub ze zsiadłym lub słodkim mlekiem.
Opis / Uwagi:
Jadłam to u babci, gdy zjawiałam się u niej w wakacje. A teraz niedawno, gdy na nic nie miałam ochoty, przypomniały mi się właśnie wakacje spędzane u dziadków...i dania proste, z ;kartofli
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 4805 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin