|
|||||||||||||
Zapomniałem hasła | ||||
Jak spożywać chorizo, popularną hiszpańską wędlinę? Kuchnia hiszpańska cieszy się ogromnym uznaniem, ze względu na prostotę przepisów, wykorzystujących powszechnie dostępne składniki. Jednym z nich, obok serów, oliwy i oliwek, jest chorizo. Ta długo dojrzewająca wędlina wyróżnia się swoim intensywnym aromatem, który zachwyca każdego. Jeśli i Ty lubisz tego rodzaju przekąskę, sprawdź, jak ją przyrządzać, by smakowała najlepiej! Chorizo jako starterNajpopularniejszym sposobem na podanie tej smakowitej wędliny, jest przygotowanie jej w formie tapas. Podaje się ją pokrojoną w cienkie plasterki, w towarzystwie serów, winogron i oliwek. Wtedy każdy ma możliwość sięgnąć po to, na co ma akurat ochotę. Wędlina pasuje też do bagietki i właśnie w formie delikatnej przekąski najczęściej ląduje na stołach Hiszpanów. Stamtąd przeniosła się też w inne regiony Europy i świata. Nic w tym dziwnego, nie ma bowiem drugiej tak intensywnej i smakowitej wędliny. Aromat ten uzyskuje się w połączeniu wieprzowiny z wędzoną papryką. Popularne dania z chorizoSamą wędlinę można spożywać na zimno także w kanapce, co docenią szczególnie wielbiciele tego rodzaju przekąsek. Jednak kiełbasa chorizo smakuje wyśmienicie również po podgrzaniu. W tym celu potrzebne Ci są kiełbaski, które dostaniesz m.in. w sklepie Corrida. Wystarczy pokroić je w grubsze plastry i podsmażyć na patelni, np. z dodatkiem cebulki. Po dodaniu passaty możesz uzyskać idealny farsz do tortilli, z której przyrządzisz quesadillę. A jeśli wolisz dania z makaronem, nic nie stoi na przeszkodzie, by takim farszem zalać go i posypać aromatycznym serem. Samą kiełbasę możesz też przygotować na grillu, co pozwoli wydobyć z niej jeszcze inne pokłady aromatu. Hiszpańska paellaTo jedno z najpopularniejszych dań pochodzących z tego kraju. Ryż połączony z krewetkami, wędliną chorizo i warzywami można przyrządzić na wiele sposobów, a każdy z nich jest równie szybki i prosty. W efekcie uzyskujesz smakowity posiłek, który na pewno przypadnie Ci do gustu. Sekretnym składnikiem jest szafran, który nadaje całości pożądanego aromatu. Przekonaj się, jak dobrze komponuje się z wędliną, a nie będziesz chciał jeść już niczego innego. Hiszpanie są mistrzami w tworzeniu nieskomplikowanych, ale jakże zjawiskowych potraw i paella z chorizo jest tego doskonałym przykładem. Źródło: Artykuł partnera |
||||
strona główna | dodaj do ulubionych | ||||