przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła




Gdzie znaleźć dobry sklep z winami?

W czasach, gdy wina zajmują nawet kilka alejek w marketach, a wybór jest ogromny, naprawdę ciężko znaleźć dobre wino. Pomoże w tym sklep z winami. Jednak jak znaleźć taki z profesjonalną obsługą i sprawdzonymi trunkami? 

czytaj dalej

Sól - składnik niezbędny dla zachowania zdrowia

Sól, a raczej zawarty w niej sód jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania mięśni, systemu nerwowego, a także układu krwionośnego. Pozwala on na zachowanie odpowiedniego ciśnienia osmotycznego krwi, a także prawidłowej ilości komórek glejowych w mózgu, które mają istotny wpływ na pracę mięśni. Oprócz sodu, czyli chlorku sodu NaCl w dobrych gatunkach soli spożywczej występują inne mikroelementy: żelazo, magnez, miedź, fosfor, selen i jod.

czytaj dalej

Wino gruzińskie

Uprawa winorośli w Gruzji sięga 7 tys. lat p.n.e., co sprawia, że kraj ten jest kolebką wina. Wielotysięczna tradycja uprawy winorośli i unikalne metody produkcji wina sprawiają, że wina gruzińskie cieszą się dobrymi opiniami na całym świecie. Ich wyróżnikiem jest wysoka jakość, którą trunki zawdzięczają m.in. ekologicznym uprawom.

czytaj dalej

Chianti – aromatyczne wino ze słonecznej Toskanii

Chianti to wina pochodzące z okręgu winiarskiego o tej samej nazwie, który położony jest w malowniczej Toskanii. Historycznie ten włoski okręg ciągnie się między Florencją, a Sieną. Malownicze krajobrazy sielskich wzgórz Toskanii stały się wdzięcznym tematem wielu kultowych filmów i książek. Wakacje w Toskanii wielu osobom kojarzą się z beztroskimi wieczorami spędzanymi na tarasie z kieliszkiem Chianti w dłoni. Co warto wiedzieć na temat tego wina?

czytaj dalej

Na co zwrócić uwagę przygotowując keks?

Keks to popularne ciasto świąteczne, którego nie może zabraknąć w żadnym domu. Przygotowanie go nie należy do trudnych, jednak zastosowanie się do kilku wskazówek sprawi, że ciasto będzie doskonałe. Jest wiele czynników, które wpływają na smak ciasta, jego konsystencję, kolor i wygląd. Każdy miłośnik świątecznych wypieków pragnie przecież, by jego starania przyniosły zamierzony efekt.

czytaj dalej

Proste pomysły na przetwory z ziół

Nie warto ograniczać się tylko do listka bazylii traktowanego jako ozdoba do dań z makaronu. Tymianek, mięta czy lawenda znajdą też wiele innych zastosowań w kuchni po wysuszeniu w suszarce do grzybów czy zalaniu oliwą.

czytaj dalej

Oktoberfest w Twoim domu!
Autor: Lidl

Niemcy to kraj kojarzący się z solidnością i niezawodnością, jednakże przełom września i października to dla naszych zachodnich sąsiadów czas zabawy i biesiadowania związany z dorocznymi dożynkami chmielowymi znanymi na całym świecie jako Oktoberfest. Już od 19 września, podczas tygodnia kuchni niemieckiej w Lidlu będzie można poczuć atmosferę pikniku na wielkiej miejskiej łące Monachium. Nie musisz być w stolicy Bawarii, by zorganizować swój prywatny Oktoberfest!

czytaj dalej

Hiszpańska fiesta w Lidlu - Ole!
Autor: Lidl

W swojej kulinarnej podróży po świecie Lidl proponuje zawsze najlepsze smaki. Tym razem przeniesiemy się na Półwysep Iberyjski - do Hiszpanii, kraju nie tylko piłki nożnej, piaszczystych plaż oraz tańca flamenco, lecz również wielu ciekawych i wartych poznania smaków. Już 8 sierpnia rozpocznie się w Lidlu tydzień kuchni hiszpańskiej. Dzięki niej poczujesz aromat barcelońskich straganów, a oczami wyobraźni przeniesiesz się na rozległe połacie sadów pomarańczy i nasłonecznione zbocza Andaluzji. Absolutne punkty programu podróży w krainę południowych smaków to kiełbasa chorizo oraz tradycyjny hiszpański ser - manchego.

czytaj dalej

Kulinarna podróż po smakach Ameryki w Lidlu
Autor: Lidl

Tym razem wybieramy się z Lidlem w kulinarną podróż za Atlantyk - do Ameryki. Już od 18 lipca będziecie mieli okazję spróbować potraw, które obok Statuy Wolności, Białego Domu lub Hollywood stały się symbolami Ameryki. Dajcie ponieść się w bezwizową, nieograniczoną kulinarną podróż i niczym motocykliści jadący przez Stany Zjednoczone słynną Route 66 skosztujcie burgera, amerykańskiej pizzy oraz całej gamy wyrobów marki MCENNEDY.

czytaj dalej

Słoneczna Italia na talerzu
Autor: Lidl

Nawet jeśli nie wybierasz się na urlop do Włoch, ich smak znajdziesz w Lidlu. Już 20 czerwca rozpoczyna się kolejny kulinarny tydzień. Tym razem dedykowany jednej z najbardziej charakterystycznych i rozpoznawalnych kuchni świata. Wysoka jakość i bardzo korzystna cena oraz bogaty wybór makaronów, sosów, wędlin i słodyczy to gwarancja udanego wakacyjnego pobytu w Italii bez ruszania się z domu.

czytaj dalej

Francuskie smaki znad Sekwany
Autor: Lidl

Tym razem kolejny przystanek w podróży z Lidlem po kuchniach świata będzie miał miejsce we Francji. Wąskie paryskie uliczki, małe restauracje, dzielnice pełne artystów, słoneczne wzgórza, najlepsze winnice i wyśmienite potrawy. To niepowtarzalna okazja, aby skosztować wszystkich regionalnych specjałów jednej z najzdrowszych kuchni świata. Znane na całym świecie produkty będą dostępne w sklepach Lidl podczas Tygodnia Francuskiego. Odkrywanie kulinarnych zakątków Francji to lektura obowiązkowa - potrwa od 23 do 29 maja. Sery pleśniowe, musztardy, ślimaki, mięsa i subtelne słodkości to francuskie specjały w dobrej cenie i najlepszym wydaniu.

czytaj dalej

Przystanek Azja - u źródeł kuchni Orientu
Autor: Lidl

Witamy w egzotycznej Azji, kolejnym etapie kulinarnej podróży Lidla. Przed nami niepowtarzalne smaki, z których słyną Chiny, Japonia, Indie i Tajlandia. Razem z Lidlem zwiedzimy Wielki Mur Chiński, koryto rzeki Jangcy, japońskie pałace i ogrody na wodzie, rozległe pola ryżowe w Indiach oraz zatłoczone tajskie uliczki. Skarby azjatyckiej sztuki kulinarnej będą do nabycia w Lidlu podczas Tygodnia Azjatyckiego, który rozpocznie się już 16 maja. Dania, które podbiły świat, teraz zawojują Twoją kuchnię.

czytaj dalej

Tydzień "Koszyczek Luksusu" w Lidl
Autor: Lidl

Taka okazja zdarza się niezwykle rzadko! Właśnie teraz, przed Świętami Wielkanocnymi, będziecie Państwo mieli okazję poczuć wykwintny i niepowtarzalny smak rozmaitych produktów luksusowych. Świąteczny "Koszyczek Luksusu" to esencjonalny miks najbardziej subtelnych aromatów i smaków, które zebraliśmy dla naszych Klientów z wielu zakątków świata. Specjalnie dobrany asortyment wyrobów delikatesowych, aromatycznych dodatków do potraw, a także gotowych dań o wyrafinowanych smakowych odcieniach dostępny będzie od 11 kwietnia - bo właśnie wtedy rozpocznie się Tydzień "Koszyczek Luksusu", na który serdecznie zapraszamy Naszych Klientów.

czytaj dalej

Kuchnia Ulsteru
Autor: Anna Mackiewicz

Kiedy mowa o tradycyjnych daniach kuchni północno irlandzkiej, bez wahania wymieniamy Ulster Fry i... właściwie na tym kończą się nam pomysły. Niektórzy dorzuciliby tu jeszcze fish&chips ze względu na rzucające się w oczy reklamy ulicznych barów szybkiej obsługi, zachwalające ten specjał, jako "tradycyjny". Tymczasem Irlandia Północna ma do zaoferowania o wiele więcej!

czytaj dalej

Jedzenie po brytyjsku
Autor: Urszula Małecka

W poniedziałek pachnąca curry potrawa z Indii. We wtorek kuchnia chińska. W środę egzotyczna potrwa u Taja. W czwartek kulinarna wyprawa do Włoch. W piątek czas na zabawę - zupa afrykańska z dużą ilością chilli, jedzona rękami przy pomocy jamu. W sobotę coś z kuchni arabskiej. W niedzielę powrót do korzeni - polski barszcz i pierogi, popijane kompotem. Mieszanina zapachów i smaków, multikulturowa, jak i sama Wielka Brytania. A gdzie w tym wszystkim odnaleźć można czas i miejsce w żołądku na tradycyjne potrawy brytyjskie? I czy w ogóle istnieje coś takiego?

czytaj dalej

Becky's Soul Food
Autor: Emilia Korczyńska

Podczas zagranicznych podróży poznajemy ludzi z całego świata, dowiadujemy się o obcych kulturach tego, o czym nie przeczytamy w żadnej encyklopedii. Wakacje w międzynarodowym gronie to także dobry czas na kulinarne korepetycje; może się bowiem okazać, że choć z geografią u nas nie najgorzej, to w kuchni jesteśmy totalnymi ignorantami.

czytaj dalej

Kulinarna podróż do Azji zamiast diety
Autor: Emilia Korczyńska

Letnia sukienka jakby bardziej niż zwykle opina brzuch, bikini cokolwiek za ciasne, a do urlopu pozostało alarmująco mało czasu? Być może trzeba będzie... zmienić cel podróży. Warto wybrać się w kulinarną podróż na Daleki Wschód i podpatrzeć tamtejsze kobiety w kuchni, zanim podejmiemy pochopną decyzję o kolejnej diecie, która przynosi zazwyczaj tylko krótkotrwałe efekty.

czytaj dalej




strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin