przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła




Przystanek Azja - u źródeł kuchni Orientu
Autor: Lidl

Witamy w egzotycznej Azji, kolejnym etapie kulinarnej podróży Lidla. Przed nami niepowtarzalne smaki, z których słyną Chiny, Japonia, Indie i Tajlandia. Razem z Lidlem zwiedzimy Wielki Mur Chiński, koryto rzeki Jangcy, japońskie pałace i ogrody na wodzie, rozległe pola ryżowe w Indiach oraz zatłoczone tajskie uliczki. Skarby azjatyckiej sztuki kulinarnej będą do nabycia w Lidlu podczas Tygodnia Azjatyckiego, który rozpocznie się już 16 maja. Dania, które podbiły świat, teraz zawojują Twoją kuchnię.

Przekąski i desery

Chipsy będą zarówno dobre na początek wielkiej uczty, jak i przekąskę pomiędzy posiłkami. Dostępne są w czterech smakach:

  • Tikka Masala swój oryginalny aromat zawdzięczają wykwintnej mieszance indonezyjskich przypraw. Produkt dostępny w opakowaniu 200 g.
  • Chipsy słodko-kwaśne to doskonała kompozycja słodkich i kwaśnych smaków. Chipsy zostały wyprodukowane z mąki kukurydzianej. Dostępne w opakowaniu 200 g.
  • Chipsy krabowe doskonale smakują zarówno same, jak i w połączeniu z pikantnymi sosami. Do nabycia w opakowaniu 100 g.
  • Chipsy Wasabi to najostrzejsze z dostępnych przekąsek. Niezwykle pikantne chipsy ziemniaczane dostępne są w opakowaniu 200 g.

Liczi można skosztować jako deser oraz jako dodatek do dao. Jest delikatnie słodzone i pozbawione pestek. Ten egzotyczny owoc jest bogatym źródłem witaminy C. Produkt jest dostępny w opakowaniu 567 g.

Znane nie tylko w Azji

Smażony makaron to klasyczne danie kuchni azjatyckiej jest łatwe i szybkie w przygotowaniu. Mamy do wyboru makaron z warzywami i grzybami, z kaczką, z kurczakiem oraz słodko-kwaśny.

Makaron jajeczny do dań z woka to ekstracieńkie wstążeczki z makaronu z pszenicy durum. Doskonale nadają się do przygotowywania azjatyckich dao z woka oraz tradycyjnych potraw z makaronem. Makaron można również stosować jako dodatek do zup. Już po 3 minutach gotowania produkt jest gotowy do spożycia. Do nabycia w opakowaniu 250 g.

Sałatki azjatyckie ubarwią zawartość każdego talerza. Sałatki są dostępne w opakowaniach 330 g. Do wyboru dwa rodzaje sałatek:

  • Sałatka chińska z kiełkami fasoli Mung, białą kapustą, maleńkimi kolbami kukurydzy, kawałkami marchwi, pędami bambusa, papryką i chińskimi grzybami
  • Możemy również delektować się smakiem Sałatki Tajskiej z kiełkami fasoli Mung, grzybami chińskimi, kawałkami marchwi oraz zieloną i czerwoną papryką.

O zaletach olejów azjatyckich wie każdy miłośnik orientalnej kuchni. Oleje doskonale nadają się jako dodatek do sałatek, sosów, dipów oraz do dao smażonych. Możemy wybrać jeden z trzech produktów:

  • Olej arachidowy to w 100 % rafinowany olej arachidowy, dostępny w opakowaniu 250 ml
  • Olej wok to aromatyzowana mieszanka olejów roślinnych uzyskiwanych z ziaren, do nabycia w opakowaniu 250 ml
  • Olej sezamowy w 100 % tłoczony na zimno. Olej otrzymywany jest w wyniku wytłaczania prażonych nasion sezamowych, można nabyd go w opakowaniu 250 ml

Pokrojone w plastry pędy bambusa podkreślą niepowtarzalny smak chińskich dań. Są chrupkie, maja lekko gorzkawy i delikatny smak. Pędy doskonale smakują jako dodatek do sałatek, dań mięsnych i wegetariańskich oraz zup. Możemy je nabyć w opakowaniu 330 g.

Wszystkie smaki Orientu

Zielona, czerwona i czosnkowa pasta azjatycka idealnie nadaje się do przyrządzania dao mięsnych i z warzywami. Produkty są dostępne w opakowaniach 100 g.

Pyszny sos słodko-kwaśny z dużymi kawałkami warzyw to propozycja godna polecenia. Dobry do podawania z ryżem, makaronem lub jako dodatek do dao z mięsem drobiowym i wieprzowym. Produkt można nabyć w opakowaniu 460 g.

Doskonały sos do dań z woka, to kolejna propozycja tygodnia azjatyckiego. Produkt jest dostępny w trzech wyśmienitych kompozycjach smakowych: Indonesia, Ajam pangang i Curry. Najlepiej smakuje z ryżem lub makaronem. Do nabycia w opakowaniu 490 g.



Źródło: Lidl




strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin