przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła




Naturalne oleje lniane – dlaczego warto mieć je w kuchni?

Naturalne oleje to nie tylko bogactwo smaku, które urozmaici Twój jadłospis. To także świetny przepis na zdrowie. Czytaj dalej i dowiedz się, dlaczego warto dodawać olej lniany do posiłków.

Jak powstają naturalne oleje lniane?

Dobrej jakości naturalne oleje lniane otrzymuje się z nasion lnu. Tłoczone są na zimno, z czystych, nieprzesuszonych ziaren. Dzięki temu pozbawione są goryczki. Wyróżnia je intensywna złota barwa i naturalny lniany zapach oraz smak.

Dlaczego warto dodawać naturalny olej lniany do potraw?

Naturalne oleje lniane z brązowego szafiru, takie jak np. dostępne w e-sklepie Poletko, są bogate w wielonasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Ponadto stanową świetne źródło witaminy E, znanej jako witamina młodości. Korzystnie wpływają na zdrowie, chronią przed rozwojem licznych chorób, wzmacniają odporność i poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci.

Kto powinien sięgnąć po olej lniany?

Naturalne oleje lniane zalecane są osobom o obniżonej odporności organizmu, a także intensywnie uprawiającym sporty. Doskonale sprawdzają się także podczas odchudzania. Dwie łyżki dziennie pomogą wyregulować metabolizm i przyspieszyć spalanie tkanki tłuszczowej. Ponadto usuną złogi w jelitach, poprawiając samopoczucie i zmniejszą apetyt na słodycze.

Działanie naturalnych olejów lnianych

Naturalny olej lniany ma wiele właściwości prozdrowotnych. Sprawdza się w profilaktyce licznych chorób i wspomaga organizm w walce z istniejącymi schorzeniami. Ponadto, regularnie jedzony, dobrze wpływa na samopoczucie i urodę.

Jako źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych olej lniany doskonale wpływa na funkcjonowanie mózgu i pracę całego układu nerwowego. Pozwala na zachowanie dobrego nastroju, wspomaga koncentrację i pamięć. Zawiera sterole roślinne, które zapobiegają wchłanianiu się cholesterolu. Regulują jego poziom, zapobiegając chorobom układu krwionośnego.

Witamina E ma działanie antyoksydacyjne, spowalnia procesy starzenia i poprawia wygląd skóry. Ponadto w oleju znajdziesz witaminę A. Oba są silnymi przeciwutleniaczami, które chronią przed działaniem wolnych rodników. Olej lniany świetnie sprawdza się zewnętrznie, wspomagając leczenie chorób skóry. Zmniejsza objawy uczuleń, a także wysuszenia i łuszczenia.

Jak stosować naturalne oleje lniane?

Olej lniany jest doskonałym dodatkiem do sałatek, sosów, gotowanych jarzyn i past serowych. Możesz go jeść także bezpośrednio, bez żadnych dodatków. Dzienna dawka nie powinna przekraczać 6 łyżek. Pamiętaj także, że olej tłoczony na zimno nie nadaje się do smażenia.



Źródło: Artykuł partnera




strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin