przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła




Słoneczna Italia na talerzu
Autor: Lidl

Nawet jeśli nie wybierasz się na urlop do Włoch, ich smak znajdziesz w Lidlu. Już 20 czerwca rozpoczyna się kolejny kulinarny tydzień. Tym razem dedykowany jednej z najbardziej charakterystycznych i rozpoznawalnych kuchni świata. Wysoka jakość i bardzo korzystna cena oraz bogaty wybór makaronów, sosów, wędlin i słodyczy to gwarancja udanego wakacyjnego pobytu w Italii bez ruszania się z domu.

Polakom kuchnia włoska kojarzy się już nie tylko z pizzą, risotto, znakomitymi makaronami i owocami morza, ale również z zapachem oregano, bazylii, pieprzu czy tymianku. Powszechne składniki dań to oliwki, pomidory, cebula i czosnek.

Antipasti, czyli przystawka

Paluszki Grissini Ital d'Oro w wersjach Friabili lub Rustici są wypiekane z ciasta drożdżowego. Doskonałe jako dodatek do wszelkiego rodzaju sałatek, past czy też jako przekąska w trakcie domowej imprezy lub wspólnego oglądania meczów ligi włoskiej.

Pasta, czyli danie główne

Risotto to potrawa, która do Europy została przywieziona prawdopodobnie z Chile przez Marco Polo. W Lidlu znajdziesz risotto z ryżu Carnaroli ze szparagami, warzywami, truflami lub z sałatą radicchio. To doskonała przystawka lub dodatek do dania głównego - dobrze smakuje z drobiem, rybami, owocami morza czy też grzybami.

Włosi to mistrzowie przyrządzania makaronu. Zgodnie z tradycyjnymi recepturami, do jego produkcji wykorzystuje się semolinę - mąkę z twardej pszenicy durum, która zapewnia makaronowi sprężystość i sprawia, że się nie klei. Z durum wyprodukowany jest również tradycyjny makaron spaghettoni o długości 50cm dostępny w Lidlu. Do wyboru makaron naturalny, z dodatkiem pomidorów lub szpinaku.

By pasta miała pełny włoski smak, skorzystaj z sosów pomidorowych Italiamo w czterech wyjątkowych wariantach:

  • z miękkim, niedojrzewającym  serem ricotta,
  • z otrzymywanym z owczego mleka, dojrzewającym, twardym, lekko pikantnym, serem pecorino,
  • z bakłażanem i serem lub z wędzoną słoniną.

Sos włoski Ragout z włoską szynką wołową, rucolą i ekstra oliwą z pierwszego tłoczenia na bazie pomidorów lub sos pomidorowy z tymiankiem (zaw. pomidorów 80%) - to wyśmienity dodatek do makaronów, smażonych mięs oraz bruschetty.

Walory smakowe zarówno dań głównych, jak również sałatek i przystawek, podkreśli olej z pestek winogron o następujących nutach smakowo-zapachowych:

  • naturalny (bez dodatków),
  • chili-czosnek-liść laurowy,
  • oregano-pomidor-czosnek-bazylia,
  • rozmaryn-tymianek-majeranek-jałowiec.

Deser - włoska rozkosz dla podniebienia

Tartufi, czyli praliny z orzechami laskowymi to włoski specjał z białej i deserowej czekolady, z delikatną masą orzechów laskowych z Piemontu, zagłębia czekolady o światowej sławie. Idealne na wykwintne przyjęcia lub do indywidualnego doświadczania niezwykłego włoskiego smaku.

Kruche ciastka z kremem ryżowym, z kawałkami czekolady lub z cukrem są wypiekane według tradycyjnej receptury, ze składników najwyższej jakości. Można podawać z herbatą lub mlekiem. Włoski przysmak po włoskim obiedzie.



Źródło: Lidl




strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin