przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomnia│em has│a




Kuchnia Ulsteru
Autor: Anna Mackiewicz

Kiedy mowa o tradycyjnych daniach kuchni p├│┼énocno irlandzkiej, bez wahania wymieniamy Ulster Fry i... w┼éa┼Ťciwie na tym ko┼äcz─ů si─Ö nam pomys┼éy. Niekt├│rzy dorzuciliby tu jeszcze fish&chips ze wzgl─Ödu na rzucaj─ůce si─Ö w oczy reklamy ulicznych bar├│w szybkiej obs┼éugi, zachwalaj─ůce ten specja┼é, jako "tradycyjny". Tymczasem Irlandia P├│┼énocna ma do zaoferowania o wiele wi─Öcej!

Ulster fry, dulse i Bushmills

Ulster to kraina stanowi─ůca mieszank─Ö kulturow─ů Republiki Irlandii i Wielkiej Brytanii. Doskonale odzwierciedlaj─ů to tradycyjne potrawy, w kt├│rych odnajdziemy inspiracj─Ö z kuchni szkockiej, angielskiej, walijskiej i irlandzkiej. Najpopularniejsz─ů potraw─ů jest oczywi┼Ťcie wspomniany Ulster Fry, podawany na ┼Ťniadanie lub lunch. Jest to lokalna odmiana full English breakfast/ Irish breakfast. W jego sk┼éad wchodz─ů pieczona fasolka w sosie pomidorowym, sma┼╝one kie┼ébaski, bekon, jajka, pomidory, grzyby. Do tego podawane jest tradycyjne pieczywo, takie jak chleb sodowy lub potato farls- rodzaj pieczywa, w kt├│rym cz─Ö┼Ť─ç m─ůki zast─ůpiono t┼éuczonymi ziemniakami. Danie do┼Ť─ç ci─Ö┼╝kie i kaloryczne, ale raz na jaki┼Ť czas sama si─Ö skusz─Ö.

W┼éa┼Ťciwie ca┼éa lokalna kuchnia jest delikatnie m├│wi─ůc tre┼Ťciwa i ┼éami─ůca wiele zasad "zdrowego od┼╝ywiania". Opiera si─Ö g┼é├│wnie na ziemniakach, produktach m─ůcznych i mi─Ösie. Warzyw jest tu jak na lekarstwo, zazwyczaj jest to marchewka, fasola lub kapusta, traktowane raczej jako dodatek do dania g┼é├│wnego lub sk┼éadnik zupy.

Ciekawostk─ů kulinarn─ů Ulsteru jest Dulse - czerwone wodorosty, jadane tu od stuleci, zazwyczaj, jako przek─ůska. M├│wi─ůc o tradycyjnych potrawach Irlandii P├│┼énocnej warto te┼╝ wspomnie─ç o tradycyjnych napitkach. Nale┼╝y do nich Bushmills - lokalna whisky, wytwarzana od ponad 400 lat.

Kuchnia mi─Ösno-ziemniaczana

Wa┼╝nym elementem kuchni irlandzkiej s─ů ziemniaki. Stanowi─ů dodatek do wielu potraw, przyrz─ůdza si─Ö z nich placki, kluski, zapiekanki, zupy lub chleb ziemniaczany. Popularne s─ů ziemniaczki t┼éuczone z mas┼éem i mlekiem oraz dodatkami: z zielon─ů cebulk─ů to champ, natomiast z kapust─ů to colcannon. W lokalnej kuchni znajdziemy ziemniaka w ka┼╝dej postaci: gotowany, pieczony, sma┼╝ony... Tradycyjny Boxty to ciasto ziemniaczane zrobione z p├│┼é na p├│┼é gotowanych i surowych ziemniak├│w, proszku do pieczenia, m─ůki i jajek, sma┼╝one jak nale┼Ťniki.

Ziemniaki mog─ů by─ç daniem same w sobie. Np. zwyk┼éy ziemniak upieczony w mundurku, rozkrojony na cztery cz─Ö┼Ťci podawany z mas┼éem i tartym ┼╝├│┼étym serem (najlepiej lokalnym Coleraine Cheddar) to tak zwany Baked Potato with cheese, mo┼╝na go tak┼╝e je┼Ť─ç z Coles┼éawem lub szynk─ů albo bekonem. Gor─ůcy mi─ů┼╝sz ziemniaka sprawia, ┼╝e dodatki si─Ö w nim rozp┼éywaj─ů. Proste i smaczne.

Prostota jest kluczem do poznania tajnik├│w p├│┼énocno irlandzkich potraw, gdy┼╝ najwi─Öksz─ů popularno┼Ťci─ů ciesz─ů si─Ö dania jednogarnkowe, takie jak Irish Stew, czyli potrawka z jagni─Öciny (lub baraniny) z cebul─ů i ziemniakami. Typowym dla Irlandii P├│┼énocnej po┼é─ůczeniem mi─Ösa i ziemniak├│w jest pastie - mieszanka mielonego mi─Ösa wieprzowego, ziemniak├│w, cebulki i przypraw. Z masy formuje si─Ö p┼éaskie kotleciki, sma┼╝y w g┼é─Öbokim t┼éuszczu i podaje albo z frytkami albo w bu┼éce. Mieszka┼äcy Ulsteru ceni─ů sobie tak┼╝e zupy, kt├│rych sk┼éadniki s─ů albo rozgotowane, albo drobno pokrojone lub po prostu zmiksowane. Warto tu wspomnie─ç o starym przepisie na zup─Ö ziemniaczano - pietruszkow─ů. Na ich talerzach nierzadko goszcz─ů tak┼╝e ryby i owoce morza, w─Ödzone, sma┼╝one lub w zupie, potrawce oraz w zapiekance zwanej Fish Pie.

Pieczywo

Irlandia P├│┼énocna jest krain─ů, w kt├│rej chleb to co┼Ť wi─Öcej ni┼╝ podstawa kanapki. Mnogo┼Ť─ç rodzaj├│w chleba przyprawia o zawr├│t g┼éowy: razowe, razowe s┼éodkie, razowe z rodzynkami, chleb na ma┼Ťlance, chleb sodowy, chleb ziemniaczany, chleb z owocami... mo┼╝na tak mno┼╝y─ç jeszcze d┼éugo. Kiedy zapyta┼éam znajom─ů kuchark─Ö Lind─Ö o tradycyjne potrawy jednym tchem obok Ulster Fry wymieni┼éa scony, keksy, biszkopciki i pastry (tarty). Dania g┼é├│wnie m─ůczne, oczywi┼Ťcie proste w wykonaniu. Linda bez ko┼äca mog┼éaby wymienia─ç znane jej przepisy na s┼éodkie bu┼éeczki, jakimi s─ů scony: czyste, razowe, z rodzynkami, z owocami itp. Ma┼éo kt├│re ┼Ťniadanie lub podwieczorek mo┼╝e oby─ç si─Ö bez scona z mas┼éem lub d┼╝emem. Pastry natomiast s─ů ┼éatwym sposobem nie tylko na deser. Jest to ciasto sk┼éadaj─ůce si─Ö z m─ůki, mas┼éa i drobnego cukru, czyli co┼Ť jak nasze polskie "kruche". Pastry mog─ů by─ç wype┼énione jab┼ékami, po upieczeniu obficie obsypane kryszta┼ékami cukru. W wersji obiadowej pastry to najcz─Ö┼Ťciej Steak Pie, czyli warstwa ciasta (bez cukru), na niej obsma┼╝one mi─Öso przykryte kolejn─ů warstw─ů ciasta, zapieczone w piekarniku.

O tradycyjnej kuchni Ulsteru mo┼╝na powiedzie─ç, ┼╝e jest niezdrowa, ci─Ö┼╝ka, t┼éusta, monotonna, niesmaczna... Na dobr─ů spraw─Ö to samo mo┼╝na powiedzie─ç o polskiej kuchni, tak┼╝e obfituj─ůcej w ci─Ö┼╝kie dania mi─Ösne, m─ůczne i ziemniaczane. Dlatego nie skre┼Ťlajmy irlandzkich potraw od razu! Moim zdaniem, warto skosztowa─ç lokalnych specja┼é├│w, albo przyrz─ůdzi─ç je samemu w domu, bo smak Irlandii P├│┼énocnej jest z pewno┼Ťci─ů ciekawy i niepowtarzalny, bez wzgl─Ödu na to, co si─Ö o nim m├│wi...

Črˇd│o: kobietawuk.info




strona g│ˇwna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin