przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła




Jak spożywać chorizo, popularną hiszpańską wędlinę?

Kuchnia hiszpańska cieszy się ogromnym uznaniem, ze względu na prostotę przepisów, wykorzystujących powszechnie dostępne składniki. Jednym z nich, obok serów, oliwy i oliwek, jest chorizo. Ta długo dojrzewająca wędlina wyróżnia się swoim intensywnym aromatem, który zachwyca każdego. Jeśli i Ty lubisz tego rodzaju przekąskę, sprawdź, jak ją przyrządzać, by smakowała najlepiej!

Chorizo jako starter

Najpopularniejszym sposobem na podanie tej smakowitej wędliny, jest przygotowanie jej w formie tapas. Podaje się ją pokrojoną w cienkie plasterki, w towarzystwie serów, winogron i oliwek. Wtedy każdy ma możliwość sięgnąć po to, na co ma akurat ochotę. Wędlina pasuje też do bagietki i właśnie w formie delikatnej przekąski najczęściej ląduje na stołach Hiszpanów. Stamtąd przeniosła się też w inne regiony Europy i świata. Nic w tym dziwnego, nie ma bowiem drugiej tak intensywnej i smakowitej wędliny. Aromat ten uzyskuje się w połączeniu wieprzowiny z wędzoną papryką.

Popularne dania z chorizo

Samą wędlinę można spożywać na zimno także w kanapce, co docenią szczególnie wielbiciele tego rodzaju przekąsek. Jednak kiełbasa chorizo smakuje wyśmienicie również po podgrzaniu. W tym celu potrzebne Ci są kiełbaski, które dostaniesz m.in. w sklepie Corrida. Wystarczy pokroić je w grubsze plastry i podsmażyć na patelni, np. z dodatkiem cebulki.

Po dodaniu passaty możesz uzyskać idealny farsz do tortilli, z której przyrządzisz quesadillę. A jeśli wolisz dania z makaronem, nic nie stoi na przeszkodzie, by takim farszem zalać go i posypać aromatycznym serem. Samą kiełbasę możesz też przygotować na grillu, co pozwoli wydobyć z niej jeszcze inne pokłady aromatu.

Hiszpańska paella

To jedno z najpopularniejszych dań pochodzących z tego kraju. Ryż połączony z krewetkami, wędliną chorizo i warzywami można przyrządzić na wiele sposobów, a każdy z nich jest równie szybki i prosty. W efekcie uzyskujesz smakowity posiłek, który na pewno przypadnie Ci do gustu. Sekretnym składnikiem jest szafran, który nadaje całości pożądanego aromatu. Przekonaj się, jak dobrze komponuje się z wędliną, a nie będziesz chciał jeść już niczego innego. Hiszpanie są mistrzami w tworzeniu nieskomplikowanych, ale jakże zjawiskowych potraw i paella z chorizo jest tego doskonałym przykładem.



Źródło: Artykuł partnera




strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin