przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła




Dieta przy trądziku różowatym – co można jeść, a czego unikać?

Słodki drań

Trądzik różowaty to jedna z dermatoz (chorób skóry). Objawia się przede wszystkim występowaniem silnego rumienia, wyprysków, grudek i tak zwanych „pajączków”, czyli położonych płytko pod skórą naczyń krwionośnych o poszerzonych ściankach. Na pojawienie się trądziku różowatego wpływ ma wiele czynników, natomiast w ostatnich latach coraz częściej zwraca się uwagę na związek zaostrzania objawów z dietą – a konkretnie z niektórymi pokarmami i napojami obecnymi w jadłospisie. Jakie to produkty? Czego powinny wystrzegać się osoby cierpiące na trądzik różowaty? Poznaj najważniejsze informacje o postępowaniu dietetycznym w trądziku różowatym i sprawdź, dlaczego właściwe nawyki żywieniowe są tak istotne dla powodzenia terapii.

Dieta a trądzik różowaty – dlaczego menu ma wpływ na pojawianie się zmian skórnych?

Nawyki żywieniowe wpływają na rozwój trądziku. W artykułach internetowych i czasopismach można znaleźć wiele informacji na temat zasad komponowania jadłospisu w trądziku młodzieńczym czy pospolitym (o których więcej można przeczytać na stronie: https://www.adamed.expert/pacjent/diety/dieta-w-tradziku). Warto jednak pochylić się nad wskazówkami żywieniowymi również w przebiegu wspomnianego już trądziku różowatego. Okazuje się bowiem, że różne grupy pokarmów czy napojów wpływają na jego przebieg i na proces leczenia.

W trądziku różowatym „słabymi punktami” skóry są ściany naczyń krwionośnych oraz reaktywność cery. Oznacza to, że ścianki naczyń szybciej niż u zdrowych osób ulegają rozszerzeniu, a skóra reaguje zaczerwienieniem silniej na – teoretycznie – obojętne lub jedynie delikatnie drażniące czynniki, do których zaliczamy między innymi pokarmy ostre czy o wysokim stopniu przetworzenia. Wpływają one na poszerzenie naczyń krwionośnych oraz na ich reaktywność. Sprzyjają też wzmaganiu procesów zapalnych, które także mają znaczenie, jeśli chodzi o zaostrzanie zmian trądzikowych.

Czego nie jeść przy trądziku różowatym? Dieta bez składników drażniących i prozapalnych

Pacjentom cierpiącym na trądzik różowaty nie zaleca się spożywania:

  • alkoholu – którego przyjmowanie zdecydowanie rozszerza naczynia krwionośne i sprzyja występowaniu rozległego rumienia (nie tylko na twarzy, ale także na szyi czy dekolcie);
  • bardzo gorących potraw i napojów, które podnoszą chwilowo temperaturę w obrębie jamy ustnej i górnych dróg pokarmowych (gardła, przełyku), co nie pozostaje bez wpływu na ścianki naczyń;
  • produktów bogatych w histaminę, która przyczynia się do uruchomienia całej kaskady reakcji obronnych organizmu (w tym o podłożu immunologicznym). Produkty z dużą zawartością tej substancji to między innymi: czerwone wino (które w ogóle powinno być wykluczone z uwagi na alkohol), pomidory, bakłażany, produkty konserwowe i kiszonki, cytrusy, truskawki, sery pleśniowe i długo dojrzewające czy czekolada;
  • ostrych potraw i ostrych przypraw (papryczki chili, pieprz cayenne, ale także imbir czy cynamon);
  • produktów o wysokim stopniu przetworzenia – zawierają dużo przypraw, barwników, środków konserwujących, soli i tłuszczów, przez co niekorzystnie wpływają na gospodarkę cukrową oraz cholesterolową w organizmie i mogą aktywować procesy zapalne.

Dodatkowo osoby, które zmagają się z trądzikiem różowatym powinny rozważyć wykluczenie z diety produktów o wysokim indeksie glikemicznym. To wspomniana powyżej żywność przetworzona, słodycze, pokarmy bogate w cukry proste. Ich spożywanie prowadzi do pojawienia się gwałtownych pików glukozy. Nie pozostaje to bez wpływu na układ hormonalny, istotny dla zachowania zdrowej cery – bez objawów zarówno trądziku różowatego, jak i trądziku pospolitego.

Dieta na trądzik – jadłospis bogaty w minerały i zdrowe kwasy tłuszczowe

Co zatem wprowadzić do diety, by wspomagać miejscowe i ogólnoustrojowe leczenie trądziku różowatego? Oto kilka najważniejszych wskazówek:

  • warto włączyć do diety produkty bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 i 6, które mają właściwości przeciwzapalne. Znajdują się między innymi w olejach roślinnych, orzechach, oliwie z oliwek i w tłustych rybach morskich;
  • w trądziku różowatym poleca się spożywanie produktów bogatych w cynk, magnez, selen i mangan. Minerały wspierają wytwarzanie komórek naskórka (a przy okazji – komórek paznokci i włosów). Ich najbogatsze źródła to orzechy, owoce morza, pestki, warzywa strączkowe;
  • cennym dodatkiem do jadłospisu będzie błonnik. Wpływa on bowiem na uczucie sytości i minimalizuje tym samym chęć sięgania po niezdrowe przekąski. Dodatkowo pomaga regulować poziom glukozy we krwi. Błonnik zawierają oczywiście produkty pełnoziarniste – w tym płatki owsiane, grube kasze, brązowy ryż, pełnoziarniste pieczywo i ciemne makarony;
  • witaminy C i A w odpowiednich ilościach wspierają skórę i ściany naczyń krwionośnych. Źródła tych substancji to między innymi marchew, a także cytrusy, zielone warzywa i świeże zioła (natka pietruszki, szczypiorek).

Jadłospis dla pacjentów z trądzikiem różowatym powinien uwzględniać właściwą podaż wody. Niweluje ona obrzęki i zapobiega odwodnieniu – także w kontekście skóry twarzy i ciała.

Źródła:

  1. L. Marek, Trądzik różowaty [w:] Medycyna Praktyczna, 07.06.2017
  2. K. Migacz-Gruszka, prof. dr hab. n. med. Aktualne zalecenia dotyczące pacjentów z trądzikiem różowatym [w:] Dermatologia po Dyplomie 05/2020
  3. Korting, C. Schöllmann, Aktualne poglądy na temat miejscowego i ogólnego leczenia trądziku różowatego [w:] Dermatologia po Dyplomie 1/2010
  4. Placek, H. Wolska, Artykuł przeglądowy. Trądzik różowaty – aktualne poglądy na etiopatogenezę i leczenie [w:] Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny 5/2016 vol. 103



Źródło: Artykuł sponsorowany




strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin