|
|||||||||||||
Zapomniałem hasła | ||||
Dieta przy trądziku różowatym – co można jeść, a czego unikać? Trądzik różowaty to jedna z dermatoz (chorób skóry). Objawia się przede wszystkim występowaniem silnego rumienia, wyprysków, grudek i tak zwanych „pajączków”, czyli położonych płytko pod skórą naczyń krwionośnych o poszerzonych ściankach. Na pojawienie się trądziku różowatego wpływ ma wiele czynników, natomiast w ostatnich latach coraz częściej zwraca się uwagę na związek zaostrzania objawów z dietą – a konkretnie z niektórymi pokarmami i napojami obecnymi w jadłospisie. Jakie to produkty? Czego powinny wystrzegać się osoby cierpiące na trądzik różowaty? Poznaj najważniejsze informacje o postępowaniu dietetycznym w trądziku różowatym i sprawdź, dlaczego właściwe nawyki żywieniowe są tak istotne dla powodzenia terapii. Dieta a trądzik różowaty – dlaczego menu ma wpływ na pojawianie się zmian skórnych?Nawyki żywieniowe wpływają na rozwój trądziku. W artykułach internetowych i czasopismach można znaleźć wiele informacji na temat zasad komponowania jadłospisu w trądziku młodzieńczym czy pospolitym (o których więcej można przeczytać na stronie: https://www.adamed.expert/pacjent/diety/dieta-w-tradziku). Warto jednak pochylić się nad wskazówkami żywieniowymi również w przebiegu wspomnianego już trądziku różowatego. Okazuje się bowiem, że różne grupy pokarmów czy napojów wpływają na jego przebieg i na proces leczenia. W trądziku różowatym „słabymi punktami” skóry są ściany naczyń krwionośnych oraz reaktywność cery. Oznacza to, że ścianki naczyń szybciej niż u zdrowych osób ulegają rozszerzeniu, a skóra reaguje zaczerwienieniem silniej na – teoretycznie – obojętne lub jedynie delikatnie drażniące czynniki, do których zaliczamy między innymi pokarmy ostre czy o wysokim stopniu przetworzenia. Wpływają one na poszerzenie naczyń krwionośnych oraz na ich reaktywność. Sprzyjają też wzmaganiu procesów zapalnych, które także mają znaczenie, jeśli chodzi o zaostrzanie zmian trądzikowych. Czego nie jeść przy trądziku różowatym? Dieta bez składników drażniących i prozapalnychPacjentom cierpiącym na trądzik różowaty nie zaleca się spożywania:
Dodatkowo osoby, które zmagają się z trądzikiem różowatym powinny rozważyć wykluczenie z diety produktów o wysokim indeksie glikemicznym. To wspomniana powyżej żywność przetworzona, słodycze, pokarmy bogate w cukry proste. Ich spożywanie prowadzi do pojawienia się gwałtownych pików glukozy. Nie pozostaje to bez wpływu na układ hormonalny, istotny dla zachowania zdrowej cery – bez objawów zarówno trądziku różowatego, jak i trądziku pospolitego. Dieta na trądzik – jadłospis bogaty w minerały i zdrowe kwasy tłuszczoweCo zatem wprowadzić do diety, by wspomagać miejscowe i ogólnoustrojowe leczenie trądziku różowatego? Oto kilka najważniejszych wskazówek:
Jadłospis dla pacjentów z trądzikiem różowatym powinien uwzględniać właściwą podaż wody. Niweluje ona obrzęki i zapobiega odwodnieniu – także w kontekście skóry twarzy i ciała. Źródła:
Źródło: Artykuł sponsorowany |
||||
strona główna | dodaj do ulubionych | ||||