|
|
W jakich garnkach najlepiej gotować?
Gotowanie to sztuka, a wybór odpowiednich garnków stanowi kluczowy element tego procesu. W dzisiejszych czasach rynek oferuje szeroką gamę materiałów, kształtów i rozmiarów naczyń, co może sprawić, że podjęcie właściwej decyzji staje się wyzwaniem. Stalowe? Ceramiczne? A może emaliowane? Czytaj dalej i sprawdź, w jakich garnkach najlepiej gotować!
czytaj dalej
Meble do jadalni
Wybierając meble do jadalni, należy uwzględnić nie tylko ich funkcjonalność, ale także dostosowanie do rozmiaru pomieszczenia. Zarówno duży dom, jak i małe mieszkanie mogą być urządzone w sposób praktyczny i stylowy. Poniżej przedstawiam krótki opis różnych rodzajów mebli do jadalni, krzeseł i stołów, które mogą być idealne zarówno dla przestronnego domu, jak i ograniczonej przestrzeni mieszkalnej.
czytaj dalej
Dieta przy trądziku różowatym – co można jeść, a czego unikać?
Trądzik różowaty to jedna z dermatoz (chorób skóry). Objawia się przede wszystkim występowaniem silnego rumienia, wyprysków, grudek i tak zwanych „pajączków”, czyli położonych płytko pod skórą naczyń krwionośnych o poszerzonych ściankach. Na pojawienie się trądziku różowatego wpływ ma wiele czynników, natomiast w ostatnich latach coraz częściej zwraca się uwagę na związek zaostrzania objawów z dietą – a konkretnie z niektórymi pokarmami i napojami obecnymi w jadłospisie. Jakie to produkty? Czego powinny wystrzegać się osoby cierpiące na trądzik różowaty? Poznaj najważniejsze informacje o postępowaniu dietetycznym w trądziku różowatym i sprawdź, dlaczego właściwe nawyki żywieniowe są tak istotne dla powodzenia terapii.
czytaj dalej
Największe wyzwania w pieczeniu tortów
Pieczenie tortu to nie tylko kulinarna przyjemność, ale przede wszystkim prawdziwa sztuka. Dla wielu z nas jest to okazja do tworzenia, eksperymentowania i dzielenia się smakiem z bliskimi. Jednak nawet najbardziej doświadczeni cukiernicy przyznają, że pieczenie tortu kryje w sobie wiele tajemnic i pułapek. Choć na pierwszy rzut oka może wydawać się proste, to w rzeczywistości wymaga precyzji, cierpliwości i wiedzy. W tym artykule postaramy się przybliżyć najczęstsze błędy i wyzwania związane z pieczeniem tortów oraz podpowiedzieć, jak skutecznie im zapobiegać.
czytaj dalej
Catering dietetyczny dla dwojga. Czy warto?
Najczęściej dieta pudełkowa jest rozważana przez jedną osobę. Jednak co w przypadku, kiedy trzeba również zadbać o drugą połówkę? Wspieranie się nawzajem to najlepsza motywacja do osiągnięcia wyznaczonych celów sylwetkowych. Sprawdzamy najlepsze cateringi dla dwojga!
czytaj dalej
Masa cukrowa – poznaj 3 sposoby na jej wykorzystanie
Próbujesz swoich sił w amatorskim cukiernictwie? Tworzysz modne torty dla swoich bliskich lub efektowne ciasta na rodzinne uroczystości? Nawet jeżeli nie jesteś z wykształcenia cukiernikiem, to powinieneś ciągle się rozwijać. Próbowałeś kiedyś wykorzystać do swoich wypieków produkt, jakim jest masa cukrowa? Zastanawiasz się nad tym, co możesz z niej zrobić? Czytaj dalej, a poznasz 3 sposoby na to, aby stworzyć z niej niebanalną dekorację swoich wyrobów cukierniczych.
czytaj dalej
Projektowanie kuchni – jak zaplanować instalację elektryczną w kuchni?
Kuchnia to miejsce, gdzie dokładne przemyślenie rozkładu poszczególnych elementów instalacji elektrycznej nabiera szczególnego znaczenia. Wynika to z dużej ilości sprzętów AGD RTV, które muszą zostać podłączone do prądu. Istotny jest również montaż siły. W artykule podpowiemy, na co należy zwrócić uwagę w tym zakresie, by cieszyć się funkcjonalnym, estetycznym pomieszczeniem.
czytaj dalej
Jak spożywać chorizo, popularną hiszpańską wędlinę?
Kuchnia hiszpańska cieszy się ogromnym uznaniem, ze względu na prostotę przepisów, wykorzystujących powszechnie dostępne składniki. Jednym z nich, obok serów, oliwy i oliwek, jest chorizo. Ta długo dojrzewająca wędlina wyróżnia się swoim intensywnym aromatem, który zachwyca każdego. Jeśli i Ty lubisz tego rodzaju przekąskę, sprawdź, jak ją przyrządzać, by smakowała najlepiej!
czytaj dalej
Czerwone wina. Jakimi zaletami się charakteryzują?
Smak wina potrafi skomponować się z niemal każdą potrawą. Przykładowo białe trunki doskonale nadają się do różnego rodzaju sałatek, oliwek, owoców morza, czy też smażonego kurczaka. Różowy alkohol będzie zaś idealnym dopełnieniem ziół, letnich warzyw, a także cielęciny i wieprzowiny. A trzeba też dodać, że napoje mają bardzo pozytywny wpływ na zdrowie każdego człowieka. Jakimi zaletami charakteryzują się więc czerwone wina? Czytaj dalej, aby poznać odpowiedź na wszystkie pytania!
czytaj dalej
Naturalne oleje lniane – dlaczego warto mieć je w kuchni?
Naturalne oleje to nie tylko bogactwo smaku, które urozmaici Twój jadłospis. To także świetny przepis na zdrowie. Czytaj dalej i dowiedz się, dlaczego warto dodawać olej lniany do posiłków.
czytaj dalej
Jaki topper na tort weselny warto wybrać?
Toppery na tort weselny są obecnie bardzo modną ozdobą. Wybór w tym zakresie na rynku jest zresztą coraz większy. Zatem jaki topper wybrać na ślub, aby ciasto prezentowało się elegancko i efektownie? Czy w ogóle warto po taki element dekoracyjny sięgnąć?
czytaj dalej
Boczek wieprzowy z dostawą do domu – pewne i wygodne zakupy
Boczek wieprzowy to gatunek mięsa, który ma wielu zwolenników. Nie tylko ze względu na swoją dość przystępną cenę, ale także dzięki swojemu smakowi i możliwości wykorzystania go w wielu potrawach. I choć u orędowników zdrowego trybu życia boczek może wywoływać pewne obawy, to wysokiej jakości boczek może znakomicie wpłynąć na aromat i smak potraw.
czytaj dalej
Serwis obiadowy – 3 porady przy wyborze
Załóżmy, ze jesteśmy już w sklepie AGD. Stoimy przed regałem z najróżniejszymi serwisami obiadowymi i… Zupełnie nie wiemy, który wybrać. Co zrobić w takiej właśnie sytuacji? Najlepszym sposobem będzie przeczytanie na spokojnie tego oto artykułu i w oparciu o wiedzę tu zdobytą – zakup takiego zestawu obiadowego, który w jak największym stopniu nas zadowoli.
czytaj dalej
Co kupić na święta najbliższym?
Święta już niedługo, więc najwyższy czas zrobić świąteczne zakupy! Im wcześniej wybierzemy się do sklepów, tym bezpieczniej. Unikniemy w ten sposób tłumów i stania w kolejkach. Aby zachować przed świętami pełnię zdrowia, pamiętajmy aby zaopatrzyć się w maseczki ochronne. Niestety, są takie rzeczy, które musimy kupić na ostatnią chwilę w sklepie. Prezenty jednak, możemy zorganizować już w listopadzie i schować głęboko do szafy, aby nie znalazły ich ciekawskie rączki dzieci. Dobrym pomysłem na uniknięcie zatłoczonych sklepów jest złożenie zamówienia przez Internet. W sklepie kuketo.pl znajdą Państwo szeroki wybór prezentów, dla całej rodziny! Co ważne, jeśli zakupiony produkt nie spełni oczekiwań, w ciągu dwóch tygodni można bezproblemowo odesłać go do sprzedawcy. To zdecydowanie więcej niż oferuje wiele sklepów stacjonarnych, które często odmawiają przyjęcia zwrotu towaru.
czytaj dalej
Co wybrać na lunch z dostawą w Krakowie?
Lunch z dostawą w Krakowie jest doskonałą opcją dla wszystkich osób, które pragną zapewnić sobie dostęp do smacznego, zgodnego z ich bieżącymi preferencjami posiłku. Gotowe potrawy możemy zamówić do dowolnego miejsca, w tym do domu, pracy lub hotelu i delektować się znakomitym smakiem wybranego posiłku. Doskonałą propozycją oryginalnej propozycji na lunch z dostawą w Krakowie jest sushi oraz inne, smakowite i nietypowe dania kuchni japońskiej.
czytaj dalej
Gdzie znaleźć dobry sklep z winami?
W czasach, gdy wina zajmują nawet kilka alejek w marketach, a wybór jest ogromny, naprawdę ciężko znaleźć dobre wino. Pomoże w tym sklep z winami. Jednak jak znaleźć taki z profesjonalną obsługą i sprawdzonymi trunkami?
czytaj dalej
Sól - składnik niezbędny dla zachowania zdrowia
Sól, a raczej zawarty w niej sód jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania mięśni, systemu nerwowego, a także układu krwionośnego. Pozwala on na zachowanie odpowiedniego ciśnienia osmotycznego krwi, a także prawidłowej ilości komórek glejowych w mózgu, które mają istotny wpływ na pracę mięśni. Oprócz sodu, czyli chlorku sodu NaCl w dobrych gatunkach soli spożywczej występują inne mikroelementy: żelazo, magnez, miedź, fosfor, selen i jod.
czytaj dalej
Wino gruzińskie
Uprawa winorośli w Gruzji sięga 7 tys. lat p.n.e., co sprawia, że kraj ten jest kolebką wina. Wielotysięczna tradycja uprawy winorośli i unikalne metody produkcji wina sprawiają, że wina gruzińskie cieszą się dobrymi opiniami na całym świecie. Ich wyróżnikiem jest wysoka jakość, którą trunki zawdzięczają m.in. ekologicznym uprawom.
czytaj dalej
Chianti – aromatyczne wino ze słonecznej Toskanii
Chianti to wina pochodzące z okręgu winiarskiego o tej samej nazwie, który położony jest w malowniczej Toskanii. Historycznie ten włoski okręg ciągnie się między Florencją, a Sieną. Malownicze krajobrazy sielskich wzgórz Toskanii stały się wdzięcznym tematem wielu kultowych filmów i książek. Wakacje w Toskanii wielu osobom kojarzą się z beztroskimi wieczorami spędzanymi na tarasie z kieliszkiem Chianti w dłoni. Co warto wiedzieć na temat tego wina?
czytaj dalej
Na co zwrócić uwagę przygotowując keks?
Keks to popularne ciasto świąteczne, którego nie może zabraknąć w żadnym domu. Przygotowanie go nie należy do trudnych, jednak zastosowanie się do kilku wskazówek sprawi, że ciasto będzie doskonałe. Jest wiele czynników, które wpływają na smak ciasta, jego konsystencję, kolor i wygląd. Każdy miłośnik świątecznych wypieków pragnie przecież, by jego starania przyniosły zamierzony efekt.
czytaj dalej
Proste pomysły na przetwory z ziół
Nie warto ograniczać się tylko do listka bazylii traktowanego jako ozdoba do dań z makaronu. Tymianek, mięta czy lawenda znajdą też wiele innych zastosowań w kuchni po wysuszeniu w suszarce do grzybów czy zalaniu oliwą.
czytaj dalej
Oktoberfest w Twoim domu! Autor: Lidl
Niemcy to kraj kojarzący się z solidnością i niezawodnością, jednakże przełom września i października to dla naszych zachodnich sąsiadów czas zabawy i biesiadowania związany z dorocznymi dożynkami chmielowymi znanymi na całym świecie jako Oktoberfest. Już od 19 września, podczas tygodnia kuchni niemieckiej w Lidlu będzie można poczuć atmosferę pikniku na wielkiej miejskiej łące Monachium. Nie musisz być w stolicy Bawarii, by zorganizować swój prywatny Oktoberfest!
czytaj dalej
Hiszpańska fiesta w Lidlu - Ole! Autor: Lidl
W swojej kulinarnej podróży po świecie Lidl proponuje zawsze najlepsze smaki. Tym razem przeniesiemy się na Półwysep Iberyjski - do Hiszpanii, kraju nie tylko piłki nożnej, piaszczystych plaż oraz tańca flamenco, lecz również wielu ciekawych i wartych poznania smaków. Już 8 sierpnia rozpocznie się w Lidlu tydzień kuchni hiszpańskiej. Dzięki niej poczujesz aromat barcelońskich straganów, a oczami wyobraźni przeniesiesz się na rozległe połacie sadów pomarańczy i nasłonecznione zbocza Andaluzji. Absolutne punkty programu podróży w krainę południowych smaków to kiełbasa chorizo oraz tradycyjny hiszpański ser - manchego.
czytaj dalej
Kulinarna podróż po smakach Ameryki w Lidlu Autor: Lidl
Tym razem wybieramy się z Lidlem w kulinarną podróż za Atlantyk - do Ameryki. Już od 18 lipca będziecie mieli okazję spróbować potraw, które obok Statuy Wolności, Białego Domu lub Hollywood stały się symbolami Ameryki. Dajcie ponieść się w bezwizową, nieograniczoną kulinarną podróż i niczym motocykliści jadący przez Stany Zjednoczone słynną Route 66 skosztujcie burgera, amerykańskiej pizzy oraz całej gamy wyrobów marki MCENNEDY.
czytaj dalej
Słoneczna Italia na talerzu Autor: Lidl
Nawet jeśli nie wybierasz się na urlop do Włoch, ich smak znajdziesz w Lidlu. Już 20 czerwca rozpoczyna się kolejny kulinarny tydzień. Tym razem dedykowany jednej z najbardziej charakterystycznych i rozpoznawalnych kuchni świata. Wysoka jakość i bardzo korzystna cena oraz bogaty wybór makaronów, sosów, wędlin i słodyczy to gwarancja udanego wakacyjnego pobytu w Italii bez ruszania się z domu.
czytaj dalej
Francuskie smaki znad Sekwany Autor: Lidl
Tym razem kolejny przystanek w podróży z Lidlem po kuchniach świata będzie miał miejsce we Francji. Wąskie paryskie uliczki, małe restauracje, dzielnice pełne artystów, słoneczne wzgórza, najlepsze winnice i wyśmienite potrawy. To niepowtarzalna okazja, aby skosztować wszystkich regionalnych specjałów jednej z najzdrowszych kuchni świata. Znane na całym świecie produkty będą dostępne w sklepach Lidl podczas Tygodnia Francuskiego. Odkrywanie kulinarnych zakątków Francji to lektura obowiązkowa - potrwa od 23 do 29 maja. Sery pleśniowe, musztardy, ślimaki, mięsa i subtelne słodkości to francuskie specjały w dobrej cenie i najlepszym wydaniu.
czytaj dalej
Przystanek Azja - u źródeł kuchni Orientu Autor: Lidl
Witamy w egzotycznej Azji, kolejnym etapie kulinarnej podróży Lidla. Przed nami niepowtarzalne smaki, z których słyną Chiny, Japonia, Indie i Tajlandia. Razem z Lidlem zwiedzimy Wielki Mur Chiński, koryto rzeki Jangcy, japońskie pałace i ogrody na wodzie, rozległe pola ryżowe w Indiach oraz zatłoczone tajskie uliczki. Skarby azjatyckiej sztuki kulinarnej będą do nabycia w Lidlu podczas Tygodnia Azjatyckiego, który rozpocznie się już 16 maja. Dania, które podbiły świat, teraz zawojują Twoją kuchnię.
czytaj dalej
Tydzień "Koszyczek Luksusu" w Lidl Autor: Lidl
Taka okazja zdarza się niezwykle rzadko! Właśnie teraz, przed Świętami Wielkanocnymi, będziecie Państwo mieli okazję poczuć wykwintny i niepowtarzalny smak rozmaitych produktów luksusowych. Świąteczny "Koszyczek Luksusu" to esencjonalny miks najbardziej subtelnych aromatów i smaków, które zebraliśmy dla naszych Klientów z wielu zakątków świata. Specjalnie dobrany asortyment wyrobów delikatesowych, aromatycznych dodatków do potraw, a także gotowych dań o wyrafinowanych smakowych odcieniach dostępny będzie od 11 kwietnia - bo właśnie wtedy rozpocznie się Tydzień "Koszyczek Luksusu", na który serdecznie zapraszamy Naszych Klientów.
czytaj dalej
Kuchnia Ulsteru Autor: Anna Mackiewicz
Kiedy mowa o tradycyjnych daniach kuchni północno irlandzkiej, bez wahania wymieniamy Ulster Fry i... właściwie na tym kończą się nam pomysły. Niektórzy dorzuciliby tu jeszcze fish&chips ze względu na rzucające się w oczy reklamy ulicznych barów szybkiej obsługi, zachwalające ten specjał, jako "tradycyjny". Tymczasem Irlandia Północna ma do zaoferowania o wiele więcej!
czytaj dalej
Jedzenie po brytyjsku Autor: Urszula Małecka
W poniedziałek pachnąca curry potrawa z Indii. We wtorek kuchnia chińska. W środę egzotyczna potrwa u Taja. W czwartek kulinarna wyprawa do Włoch. W piątek czas na zabawę - zupa afrykańska z dużą ilością chilli, jedzona rękami przy pomocy jamu. W sobotę coś z kuchni arabskiej. W niedzielę powrót do korzeni - polski barszcz i pierogi, popijane kompotem. Mieszanina zapachów i smaków, multikulturowa, jak i sama Wielka Brytania. A gdzie w tym wszystkim odnaleźć można czas i miejsce w żołądku na tradycyjne potrawy brytyjskie? I czy w ogóle istnieje coś takiego?
czytaj dalej
Becky's Soul Food Autor: Emilia Korczyńska
Podczas zagranicznych podróży poznajemy ludzi z całego świata, dowiadujemy się o obcych kulturach tego, o czym nie przeczytamy w żadnej encyklopedii. Wakacje w międzynarodowym gronie to także dobry czas na kulinarne korepetycje; może się bowiem okazać, że choć z geografią u nas nie najgorzej, to w kuchni jesteśmy totalnymi ignorantami.
czytaj dalej
Kulinarna podróż do Azji zamiast diety Autor: Emilia Korczyńska
Letnia sukienka jakby bardziej niż zwykle opina brzuch, bikini cokolwiek za ciasne, a do urlopu pozostało alarmująco mało czasu? Być może trzeba będzie... zmienić cel podróży. Warto wybrać się w kulinarną podróż na Daleki Wschód i podpatrzeć tamtejsze kobiety w kuchni, zanim podejmiemy pochopną decyzję o kolejnej diecie, która przynosi zazwyczaj tylko krótkotrwałe efekty.
czytaj dalej
|
|