|
|||||||||||||
Zapomniałem hasła | ||||
Proste pomysły na przetwory z ziół Nie warto ograniczać się tylko do listka bazylii traktowanego jako ozdoba do dań z makaronu. Tymianek, mięta czy lawenda znajdą też wiele innych zastosowań w kuchni po wysuszeniu w suszarce do grzybów czy zalaniu oliwą.
Jakiś czas temu popularne stały się kostki ziołowe wzbogacające smak dań. Można je dodawać pokruszone do sałatek, sosów czy zup, by stały się bardziej aromatyczne. Te na bazie świeżych przypraw będą lepsze niż kupione w sklepie. Wystarczy posiekać zioła, umieścić w pojemniku na kostki lodu i zalać wodą. Następnie można je zamrozić i stosować w czasie gotowania. Całe listki i gałązki można też mrozić, by wykorzystać później w efektownych drinkach. Lawenda czy mięta dodane do napoju mogą całkowicie zmienić jego charakter i sprawić, że stanie się on bardziej wykwintny. Mrożenie świeżych ziół to sposób, by zachować aromat lata na długo po sezonie. Z kolei pesto jest sposobem na wykorzystanie większej ilości ziół takich jak pietruszka czy bazylia. Wystarczy zblendować je z czosnkiem czy wybranym olejem, by stworzyć domowy sos, który zrobi duże wrażenie na gościach. Dodając orzechy czy warzywa, można stworzyć za każdym razem inne danie, którego przygotowanie jest proste.
Zioła możesz suszyć w suszarce do grzybówNajstarszym sposobem, by zachować zioła na zimę, jest ich suszenie. Właściciele wiejskiego pieca mogą w tym celu położyć je na folii aluminiowej i ususzyć na płycie. W piekarniku elektrycznym może to być mało ekonomiczne – by nie spalić ziół, ale też zachować ich aromat, trzeba by suszyć je przez kilka godzin. Prostym rozwiązaniem może być suszenie ziół w suszarce do grzybów. Takie urządzenie dobrej jakości zostało zaprojektowane w ten sposób, by zachować aromat umieszczonych w nim produktów, więc idealnie poradzi sobie nawet z delikatnymi ziołami, jak lawenda czy oregano. To o tyle praktyczne, że suszarka do grzybów jest w czasie suszenia szczelnie zamknięta, więc zapach ziół nie będzie się ulatniał ani łączył z innymi kuchennymi aromatami. Po wysuszeniu ziół w suszarce do grzybów nie trzeba ograniczać się tylko do ich kuchennych zastosowań. Wiele z roślin uprawianych w doniczce na parapecie może być z pożytkiem wykorzystane poza kuchnią. Wystarczy powiesić na balkonie lawendę do wysuszenia, a następnie susz przesypać do bawełnianej torebki i umieścić w szafie, by ubrania nabrały uroczego zapachu. Po wysuszeniu w suszarce do grzybów wrotyczu, piołunu czy lawendy, można uzyskać gotowe i w pełni naturalne kadzidła przeciwko komarom. Inne pomysły na wykorzystanie ziół w kuchniSamodzielnie można też w domu zrobić ocen lub oliwę ziołową. Te ze sklepu mogą być bardzo drogie, a przecież do uzyskania aromatycznego oleju wystarczy butelka oliwy i wybrany aromatyczny dodatek, jak oregano czy koper. Podobnie przyrządza się ocet – do tego ze sklepu po podgrzaniu wystarczy dodać przyprawy, a następnie zlać do butelek i odstawić na kilka tygodni w zacienione miejsce. Można do tego wykorzystywać świeże zioła lub te wysuszone wcześniej w suszarce do grzybów lub na piecu. Źródło: Artukuł partnera |
||||
strona główna | dodaj do ulubionych | ||||