przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła




Francuskie smaki znad Sekwany
Autor: Lidl

Tym razem kolejny przystanek w podróży z Lidlem po kuchniach świata będzie miał miejsce we Francji. Wąskie paryskie uliczki, małe restauracje, dzielnice pełne artystów, słoneczne wzgórza, najlepsze winnice i wyśmienite potrawy. To niepowtarzalna okazja, aby skosztować wszystkich regionalnych specjałów jednej z najzdrowszych kuchni świata. Znane na całym świecie produkty będą dostępne w sklepach Lidl podczas Tygodnia Francuskiego. Odkrywanie kulinarnych zakątków Francji to lektura obowiązkowa - potrwa od 23 do 29 maja. Sery pleśniowe, musztardy, ślimaki, mięsa i subtelne słodkości to francuskie specjały w dobrej cenie i najlepszym wydaniu.

Skarby szefa kuchni

Ser Francuski z krowiego mleka to produkt ceniony przez znawców kulinarnego fachu. Idealny do sałatek, przekąsek, dostępny w opakowaniu 350 g. Znany i powszechnie używany w gastronomii, poprawi smak oraz nada charakteru codziennym potrawom.

Musztarda francuska doskonale pasuje do potraw mięsnych. Specjalny, łatwo rozpoznawalny smak jest flagowym składnikiem regionalnych dao kuchni francuskiej. Do nabycia w opakowaniu 200g, dostępna w dwóch wariantach: Dijon i z gorczycą.

Ślimaki nadziewane są podawane zarówno podczas wytwornej kolacji, jak i popołudniowego lunchu. Cieszą się powodzeniem wśród koneserów wytrawnych potraw i znawców kulinariów. Ich walory zdrowotne są znane nie od dziś. W opakowaniu znajduje się 12 ślimaków winniczków. Uprzednio przyprawione, zamrożone czekają do nabycia w opakowaniu 89g.

Ser z koziego mleka można dodać do sałatek, dao głównych oraz przekąsek. Dojrzewający ser z pasteryzowanego mleka koziego ma 45% zawartości tłuszczu. Doskonale komponuje się również jako przystawka do francuskich czerwonych win. Dostępny w opakowaniu 120 g (2 x 60 g).

Mięsne rarytasy to specjalność francuskiej gastronomii. Salami suszone z orzechami włoskimi na trwałe pozostawi swój smak w pamięci. Oryginalne, francuskie salami z kawałkami orzechów włoskich (10%) zostało suszone na powietrzu. Dzięki specjalnemu, tradycyjnemu sposobowi przyrządzania i przyprawiania, ma swój oryginalny smak i niepowtarzalny aromat. Produkt jest znakomity jako dodatek do kanapek, dao głównych i zakąsek. Można nabyć go w opakowaniu 250 g.

Degustując smaki Francji, nie można pominąć szynki bajońskiej. Oryginalna, francuska szynka jest wytwarzana według starej wielowiekowej receptury. Podczas dziewięciomiesięcznego okresu dojrzewania, szynka nabiera niepowtarzalnego smaku i bogactwa aromatu. Z pewnością zyska uznanie podczas wspólnego, rodzinnego posiłku. Dostępna w opakowaniu 100g.

Podano danie główne

Ryba w cieście francuskim to kolejna z wyrafinowanych propozycji kuchni malowniczej Francji. Do wyboru mamy łososia w delikatnym cieście z warzywami lub mintaja z krewetkami i małżami. Produkt dostępny w opakowaniu 340 g.

Spód tarty został przygotowany z cienkiego ciasta drożdżowego. Na wierzchu potrawy znajdują się: smakowity boczek i cebula. Do wyboru mamy także drugą, z pokrojonymi jabłkami i lekką nutą cynamonu. Produkt można nabyć w opakowaniach 260 g i 300 g.

3 kolory: przekąski

Dzięki mini-przekąskom można smakować wytrawną kuchnię nawet pomiędzy posiłkami. Tych 45 lekkich, chrupiących przekąsek wybornie nadaje się jako aperitif. Do wyboru 6 różnych smaków: paluszki z porem i łososiem, przekąski z ciasta francuskiego z serem i z szynką oraz pizzę w stylu prowansalskim. W opakowaniu znajdują się także placki Quiches z dwoma rodzajami sera oraz placki Quiche Lorraine. Produkt dostępny w opakowaniu 500 g.

Croissanty z pewnością zaspokoją pierwszy głód i pozwolą cieszyć się wybornym smakiem w oczekiwaniu na główny posiłek. W opakowaniu 320 g znajdują się dwa świeże, wypełnione kremowym sosem Mornay i szynką rogaliki.

Ptysie pozwolą delektować się subtelnym smakiem wyśmienitego kremu, zamkniętego w delikatnym cieście. Ptysie zostały polane wyborną czekoladą. W opakowaniu 180 g znajdują się dwie sztuki łakoci.

Biały nugat został przygotowany według tradycyjnej receptury z Montelimar - stolicy najlepszego nugatu. Nadziewany całymi migdałami. Produkt nie zawiera sztucznych dodatków i środków konserwujących. Do nabycia opakowanie 250 g.

Bretońskie ciasteczka maślane to kolejny z regionalnych akcentów Francji. Te kruche ciasteczka są wypiekane z delikatnego ciasta według oryginalnej bretońskiej receptury. W opakowaniu 250 g znajdują się 2 pudełka ciastek.



Źródło: Lidl




strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin