przepisy kulinarne
  
Zapomniaem hasa





Boeuf Strogonow


Poziom: redni
Czas: 50 min.
Porcji: 6
Gosw: 33
Ocena: 3.12
Skadniki:
- 50 dag polędwicy wołowej (może być rostbef z młodego wołu)
- duża cebula
- 25 dag pieczarek
- sól
- pieprz
- szklanka kwaśnej śmietany
- szklanka utartego, żółtego sera
- kilka łyżek rosołu (może być z koncentratu) lub wody
- zielenina
- smalec i olej (pół na pół) do smażenia

Opis przygotowania:
Oczyszczone z błon mięso kroimy na kawałki wielkości 2 cm, oprószamy pieprzem. Małe pieczarki pozostawiamy w całości, większe dzielimy, cebulę kroimy w pół-talarki. Na dobrze rozgrzanym tłuszczu podsmażamy cebulę, gdy lekko się zarumieni, przekładamy do rondla z grubym dnem, uzupełniamy tłuszcz, podsmażamy pieczarki, zarumienione przekładamy do rondla z cebulą. Tłuszcz ponownie uzupełniamy i smażymy mięso (często mieszając), zarumienione przekładamy do rondla z cebulą i pieczarkami. Całość podlewamy kilkoma łyżkami rosołu lub wody, dusimy pod przykryciem przez 5 min (nie dłużej), dodajemy lekko roztrzepaną śmietanę, doprawiamy niewielką ilością soli i przez 5 min trzymamy pod przykryciem na małym ogniu. Gorące danie rozkładamy do kokilek, posypujemy obficie serem i wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika na 5-7 min. Podajemy, gdy ser się rozpuści i lekko zrumieni, posypane zieleniną.
Opis / Uwagi:
średnio-kaloryczne, średnio-drogie - KUCHNIA POLSKA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot.Mirosław Baryga
Przepis czytano ju 93794 razy.
 dodaj swoje zdjcie tej potrawy (zdj: 0)
 napisz swj komentarz (wpisw: 8)






wariacja nr 9
Doda/a thomas dnia 2009-12-23 17:10:52

to nie ma nic wsplnego z nazw, nie kawaki po 2 cm a paseczki po okoo 20 mm na 5 mm ...

Gulasz
Doda/a ~ziibi dnia 2009-10-20 23:40:43

Gdzie Ty wyczai te bzdety z cebul?

nie rozumiem
Doda/a justine dnia 2008-11-21 07:22:17

boeuf strogonow to jest przeciez zwyczajny strogonow a nie to co tu podane.

beee st
Doda/a ~an dnia 2008-05-14 23:09:07

kicha ,cha cha

NIE !
Doda/a ~tommy dnia 2008-04-22 17:20:32

To nie to ! Nie polecam ! Zrbcie tak jak powinien by zrobiony

nie orgina
Doda/a ~gawron dnia 2008-04-22 17:16:49

Nie polecam bo to nie jest przepis orginalny!!! i szkoda polwicy na ten przepis !!!

boeuf strogonow
Doda/a ~panama6 dnia 2008-03-30 19:55:30

calkowicie zmodyfikowala t potrawe .to juz nie jest boeuf strogonow.

potrawa
Doda/a ~leoncio dnia 2008-02-07 22:49:06

Sdz, e te misko bdzie surowe i za twarde.Ale jak kto tak lubi...













strona gwna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin