przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Boeuf Strogonow


Poziom: średni
Czas: 50 min.
Porcji: 6
Głosów: 33
Ocena: 3.12
Składniki:
- 50 dag polędwicy wołowej (może być rostbef z młodego wołu)
- duża cebula
- 25 dag pieczarek
- sól
- pieprz
- szklanka kwaśnej śmietany
- szklanka utartego, żółtego sera
- kilka łyżek rosołu (może być z koncentratu) lub wody
- zielenina
- smalec i olej (pół na pół) do smażenia

Opis przygotowania:
Oczyszczone z błon mięso kroimy na kawałki wielkości 2 cm, oprószamy pieprzem. Małe pieczarki pozostawiamy w całości, większe dzielimy, cebulę kroimy w pół-talarki. Na dobrze rozgrzanym tłuszczu podsmażamy cebulę, gdy lekko się zarumieni, przekładamy do rondla z grubym dnem, uzupełniamy tłuszcz, podsmażamy pieczarki, zarumienione przekładamy do rondla z cebulą. Tłuszcz ponownie uzupełniamy i smażymy mięso (często mieszając), zarumienione przekładamy do rondla z cebulą i pieczarkami. Całość podlewamy kilkoma łyżkami rosołu lub wody, dusimy pod przykryciem przez 5 min (nie dłużej), dodajemy lekko roztrzepaną śmietanę, doprawiamy niewielką ilością soli i przez 5 min trzymamy pod przykryciem na małym ogniu. Gorące danie rozkładamy do kokilek, posypujemy obficie serem i wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika na 5-7 min. Podajemy, gdy ser się rozpuści i lekko zrumieni, posypane zieleniną.
Opis / Uwagi:
średnio-kaloryczne, średnio-drogie - KUCHNIA POLSKA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot.Mirosław Baryga
Przepis czytano już 92668 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 8)






wariacja nr 9
Dodał/a thomas dnia 2009-12-23 17:10:52

to nie ma nic wspólnego z nazwą, nie kawałki po 2 cm a paseczki po około 20 mm na 5 mm ...

Gulasz
Dodał/a ~ziibi dnia 2009-10-20 23:40:43

Gdzieś Ty wyczaił te bzdety z cebulą?

nie rozumiem
Dodał/a justine dnia 2008-11-21 07:22:17

boeuf strogonow to jest przeciez zwyczajny strogonow a nie to co tu podane.

beee st
Dodał/a ~an dnia 2008-05-14 23:09:07

kicha ,cha cha

NIE !
Dodał/a ~tommy dnia 2008-04-22 17:20:32

To nie to ! Nie polecam ! Zróbcie tak jak powinien być zrobiony

nie orginał
Dodał/a ~gawron dnia 2008-04-22 17:16:49

Nie polecam bo to nie jest przepis orginalny!!! i szkoda polęwicy na ten przepis !!!

boeuf strogonow
Dodał/a ~panama6 dnia 2008-03-30 19:55:30

calkowicie zmodyfikowalaś tę potrawe .to juz nie jest boeuf strogonow.

potrawa
Dodał/a ~leoncio dnia 2008-02-07 22:49:06

Sądzę, że te mięsko będzie surowe i za twarde.Ale jak ktoś tak lubi...












Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin