przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Flaczki wołowe

Poziom: średni
Czas: ponad 2 godz.
Głosów: 92
Ocena: 3.65
Składniki:
- 1.5 kg flaków wołowych - oparzonych i oczyszczonych,
- 2 l rosołu lub wody,
- 2 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 0.5 selera,
- 2 pory,
- 70 g masła,
- 2 łyżki mąki,
- 1 cebula,
- ziele angielskie,
- liść laurowy,
- ew. 2 - 3 kostki rosołowe.
Po 0.25 łyżeczki:
- zmielonego imbiru,
- gałki muszkatołowej,
- mielonego pieprzu,
- kolendry,
- gorczycy i kminku.

Opis przygotowania:
Najlepiej zacząć przygotowywanie flaków poprzedniego dnia. Wyszorować je, wyczyścić, dokładnie umyć i zalać wrzątkiem, gotować ok. kwadransa. Odcedzić. Ponownie zalać wrzątkiem, ale teraz już użyć do tego przygotowanego wcześniej rosołu. Gotować na małym ogniu przynajmniej 4 h. W razie ubywania rosołu, uzupełnić go wrzątkiem. Flaczki muszą być miękkie. Po ugotowaniu, flaki cieniutko pokroić na paseczki i wrzucić z powrotem do rosołu. W rondelku, w małej ilości wody gotować umyte, obrane i pokrojone w słupki jarzyny z dodatkiem łyżki masła: seler, por, marchewkę i pietruszkę. Gdy są miękkie dodać je do flaczków. Cebulę obrać, pokroić w kotkę i dusić na maśle, dodać później mąkę i zrobić zasmażkę, rozprowadzając ją niedużą ilością rosołu z flaczków. Dolać zasmażkę do flaków i przyprawić je. Gdy już zgodnie ze swoimi upodobaniami dodać przyprawy, posolić flaczki i gotować je na małym ogniu przez 20 min. Jeżeli używa się wody, to można dodać kostki rosołowe.
Region:  Kuchnia polska
Sposób przygotowania:  Gotowane
Przepis czytano już 191886 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 14)


Zobacz także:
Flaki
Flaczki z drobiu
Flaczki z lina
Flaczki wołowe śląskie





flaki
Dodał/a ~krystyna-c dnia 2011-04-28 22:53:43

Pisząc o cebuli miałam na myśli gotowanie flaków w całosci!Potem je wyjąć z wody pokroić i włożyć do wcześniej przygotowanego rosołu możę być drobiowo-wpłowy ,dodajemy włoszczyznę tak jak pisałam ztartą na tarce o grubych oczkach i usmażoną na maśle i na koniec przyprawy ,majeranek koniecznie!!!!

flaki
Dodał/a ~krystyna-c dnia 2011-04-28 22:43:25

Kto gotuje flaki z cebulą i gorczyca !!!!?Przedewszystkim flaki należy porządnie umyć!ugotawać z lisciem laurowy,zielem i można dać cebulkę całą ,Majeranek gałka papryka mielona imbir pieprz no i włoszczyzna podsmarzana na maśle!!!!

Flaki
Dodał/a ~Flis dnia 2011-02-17 20:23:29

Flaki bez majeranku!! to nie są flaki po polsku. KOniecznie trzeba napoczątku dusić flaki do miekkości w rosole z dodatkiem majeranku. To pzrede wszystkich zlikwiduje "niezbyt smaczny zapach flaków'. Po ugotowaniu do miękkości i dodaniu więcej rosołu trzeba ponownie wszystko zagotować dodając znowu trochę majeranku (np. stołowa łyżka na 1 litr flaków), i doprawić do smaku pieprzem, ostrą papryką lub chili, przyprawą magi do regulować słoność potrawy.

Mały plagiat
Dodał/a ~kristof dnia 2010-12-31 14:02:33

Nie wiem Ula skąd masz ten przepis , ale prawie identyczny znajduje się w Kuchni domowej Macieja Kuronia , wyd 1 z wydawnictwa Arystoteles , str.98 , cytowanie tylko za zgodą EC group, czyli zrobiłaś mały plagiat, nie podając autora przepisu

flaczki
Dodał/a ~anak dnia 2010-11-04 13:15:42

raz obgotowac? -bedzie smrod conajmniej 3 razy obgotowuje i majeranek to podctawa

sa pyszne
Dodał/a olimar dnia 2010-09-28 17:42:28

bardzo lubie flaczki ale mam problem zawsze jak je gotuje smierdzi cala kuchnia czy jest na to sposub

pycha
Dodał/a ~Monis dnia 2010-09-19 17:17:34

Flaczki pyszne, moja mama robiła bardzo podobnie, dlatego zrobiłam z tego przepisu, no i braku przepisu mamy. Wyszły pyszne, mięciutkie i wszystkim domownikom smakowały, miałam tylko problem przy doprawianiu, robiłam to na swoje wyczucie i smak (oczywiście też z majerankiem).

Flaczki wolowe
Dodał/a ~Donna dnia 2010-07-28 18:02:58

Super przepis, ale jednak musi byc majeranek i troche wolowiny

majeranek!
Dodał/a ~Teresa dnia 2010-04-02 22:05:29

Gdzie jest majeranek?Co to za flaczki bez majeranku?

flaczki na 6
Dodał/a ~stanw69 dnia 2010-03-22 22:10:03

Wypróbowałem przepis i flaczki smakują super :)

?
Dodał/a ~Anna dnia 2010-03-17 12:44:00

Czy to nie jest przypadkiem przepis Macieja Kuronia?

zioła
Dodał/a ~piotr dnia 2009-11-20 00:25:25

ja też lubię z majerankiem. Ponadto z natką selera, pietruszki, kopru i młodą czerwoną cebulką. Niebawem poeksperymentuję - czy możnaby dodać jeszcze troszkę grzybów suszonych i b. kwaśnej kapusty?

flaczki
Dodał/a ~adam dnia 2009-01-02 05:49:14

a gdzie majeranek ? czy te sa moze bez majeranku ? ja osobiscie niewyobrazam sobie flakow bez majeranku

flaczki
Dodał/a ~Ula dnia 2008-11-24 21:15:27

... są absolutnie rewelacyjne; gotuję według tego przepisu od dwóch lat i nigdy mnie nie zawiódł :)











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin