|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Lasagne |
|
Poziom: średni Czas: 120 min. Porcji: 6-8 Głosów: 71 Ocena: 3.98 Składniki: - 1/2 kg mięsa mielonego
- 2 czerwone papryki
- 3 cebule
- czosnek (parę ząbków)
- 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
- pieprz
- słodka papryka w proszku
- sól
- szklanka przegotowanej wody
- olej do smażenia
- oregano
- bazylia
- 1 pudełko makaronu lasagne
- 30 dag sera żółtego
Sos:
- 4 łyżki mąki
- 4 łyżki masła
- 5/6 litra mleka
- sól
|
Opis przygotowania: Paprykę kroimy w paseczki, cebule w talarki, następnie dusimy mięso mielone (na patelni i na małym ogniu), które trochę solimy. Następnie uduszone mięso przekładamy do miseczki i zabieramy się do duszenia papryki i cebuli, przyprawiamy warzywa solą, pieprzem i papryką, dodajemy rozdrobniony czosnek oraz po łyżeczce oregano i bazylii. Gdy warzywa są już miękkie wrzucamy do nich mięso mielone, dodajemy pól słoiczka koncentratu pomidorowego i szklankę wody, ten naturalny sos dusimy jeszcze przez około 15 minut. W tym czasie w garnku gotujemy wodę, gdy zawrze, wrzucamy po 3 sztuki lasagne do osolonego wrzątku na 4 minuty (wlać trochę oleju do wody, by płatki się nie sklejały)
Musimy pamiętać też o przygotowaniu sosu beszamelowo-serowego. Sos: 4 łyżki masła topimy, dodajemy cztery łyżki mąki i robimy zasmażkę, następnie po trochu dolewamy zimnego mleka, na końcu do sosu beszamelowego dodajemy ok. 100g sera żółtego. Przygotowujemy sobie wąską blachę, smarujemy ją masłem, wlewamy trochę sosu beszamelowego na spód i kładziemy płatki lasagne, następnie dajemy sos mięsny i znowu płatki lasagne, płatki polewamy beszamelem, powtarzamy te czynności, na wierzchu muszą być płatki lasagne, beszamel i starty ser żółty. Pieczemy w piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 200 stopni. |
|
Region: Kuchnia włoska | Sposób przygotowania: Zapiekane | |
Przepis czytano już 81690 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1) | napisz swój komentarz (wpisów: 11) |
Lasagne Dodał/a ~andrey dnia 2016-03-10 16:12:40
http://przepisykulinarneonline.info/pasta-i-pizza/lasagne-z-warzywami-i-serem/ Lasagne z warzywami i serem
| fatalnie Dodał/a ~k dnia 2011-06-14 16:18:20
Jak to jest lasagne to ja jestem ksiądz.. Nie wiem czemu ale w polsce wszyscy modyfikują włoskie lasagne.. prawidłowo ma być posypane bułką jak to we włoszech jest
| dr Dodał/a ~tom dnia 2011-01-23 15:06:49
Przygotowałem danie zgodnie z waszym przepisem. Wyszło fatalnie. Bardzo pyszny farsz okraszony tłustym mącznym sosem i okryty, przypieczonym z góry i z dołu, twardym makaronem. Nie polecam.
| . Dodał/a blumenfeld dnia 2010-08-26 20:32:30
no niestety zawsze mi sie trochę rozciapka przy wyciąganiu. Twoja wygląda apetycznie
| a ja robie to inaczej ;p Dodał/a emka dnia 2010-08-21 23:58:18
zobacz mój przepis na lasagne ;)
nie wątpię że jest pyszna, bo inaczej nie nazywała by się lazania, ale wygląda trochę strasznie.
| Pycha Dodał/a blumenfeld dnia 2009-09-24 09:50:12
Nic dodać, nic ująć, potrawa kaloryczna, ale pyszna.
| Zjemy, zobaczymy... Dodał/a ~Jarek dnia 2009-02-05 16:52:00
Zaraz wyciągam z piekarnika. Już mi ślinka cieknie... :)
| danie Dodał/a ~dami dnia 2008-09-10 22:00:05
spróbuję wykonać to danie dla męża na kolację.wydaje mi się że pójdzie gładko.życzcie nam smacznego
| lasagne Dodał/a ~andzia dnia 2008-05-19 19:50:15
jutro zrobie w porze obiadowej,zobaczymy co z tego wyjdzie
| Lasagne na kolacje Dodał/a ~JA dnia 2007-12-01 20:01:17
dobra ... sprubuje . ciekawe co mi wyjdzie...
| pycha :-) Dodał/a kucharz dnia 2007-03-16 00:44:16
jedno z moich najlepszych dań :)
|
|
|
|