przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Lasagne


Poziom: średni
Czas: 120 min.
Porcji: 6-8
Głosów: 71
Ocena: 3.98
Składniki:
- 1/2 kg mięsa mielonego
- 2 czerwone papryki
- 3 cebule
- czosnek (parę ząbków)
- 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
- pieprz
- słodka papryka w proszku
- sól
- szklanka przegotowanej wody
- olej do smażenia
- oregano
- bazylia
- 1 pudełko makaronu lasagne
- 30 dag sera żółtego

Sos:
- 4 łyżki mąki
- 4 łyżki masła
- 5/6 litra mleka
- sól

Opis przygotowania:
Paprykę kroimy w paseczki, cebule w talarki, następnie dusimy mięso mielone (na patelni i na małym ogniu), które trochę solimy. Następnie uduszone mięso przekładamy do miseczki i zabieramy się do duszenia papryki i cebuli, przyprawiamy warzywa solą, pieprzem i papryką, dodajemy rozdrobniony czosnek oraz po łyżeczce oregano i bazylii. Gdy warzywa są już miękkie wrzucamy do nich mięso mielone, dodajemy pól słoiczka koncentratu pomidorowego i szklankę wody, ten naturalny sos dusimy jeszcze przez około 15 minut. W tym czasie w garnku gotujemy wodę, gdy zawrze, wrzucamy po 3 sztuki lasagne do osolonego wrzątku na 4 minuty (wlać trochę oleju do wody, by płatki się nie sklejały)
Musimy pamiętać też o przygotowaniu sosu beszamelowo-serowego. Sos: 4 łyżki masła topimy, dodajemy cztery łyżki mąki i robimy zasmażkę, następnie po trochu dolewamy zimnego mleka, na końcu do sosu beszamelowego dodajemy ok. 100g sera żółtego. Przygotowujemy sobie wąską blachę, smarujemy ją masłem, wlewamy trochę sosu beszamelowego na spód i kładziemy płatki lasagne, następnie dajemy sos mięsny i znowu płatki lasagne, płatki polewamy beszamelem, powtarzamy te czynności, na wierzchu muszą być płatki lasagne, beszamel i starty ser żółty. Pieczemy w piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 200 stopni.
Region:  Kuchnia włoska
Sposób przygotowania:  Zapiekane
Przepis czytano już 68418 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1)
 napisz swój komentarz (wpisów: 10)



Dodał/a blumenfeld





fatalnie
Dodał/a ~k dnia 2011-06-14 16:18:20

Jak to jest lasagne to ja jestem ksiądz.. Nie wiem czemu ale w polsce wszyscy modyfikują włoskie lasagne.. prawidłowo ma być posypane bułką jak to we włoszech jest

dr
Dodał/a ~tom dnia 2011-01-23 15:06:49

Przygotowałem danie zgodnie z waszym przepisem. Wyszło fatalnie. Bardzo pyszny farsz okraszony tłustym mącznym sosem i okryty, przypieczonym z góry i z dołu, twardym makaronem. Nie polecam.

.
Dodał/a blumenfeld dnia 2010-08-26 20:32:30

no niestety zawsze mi sie trochę rozciapka przy wyciąganiu. Twoja wygląda apetycznie

a ja robie to inaczej ;p
Dodał/a emka dnia 2010-08-21 23:58:18

zobacz mój przepis na lasagne ;) nie wątpię że jest pyszna, bo inaczej nie nazywała by się lazania, ale wygląda trochę strasznie.

Pycha
Dodał/a blumenfeld dnia 2009-09-24 09:50:12

Nic dodać, nic ująć, potrawa kaloryczna, ale pyszna.

Zjemy, zobaczymy...
Dodał/a ~Jarek dnia 2009-02-05 16:52:00

Zaraz wyciągam z piekarnika. Już mi ślinka cieknie... :)

danie
Dodał/a ~dami dnia 2008-09-10 22:00:05

spróbuję wykonać to danie dla męża na kolację.wydaje mi się że pójdzie gładko.życzcie nam smacznego

lasagne
Dodał/a ~andzia dnia 2008-05-19 19:50:15

jutro zrobie w porze obiadowej,zobaczymy co z tego wyjdzie

Lasagne na kolacje
Dodał/a ~JA dnia 2007-12-01 20:01:17

dobra ... sprubuje . ciekawe co mi wyjdzie...

pycha :-)
Dodał/a kucharz dnia 2007-03-16 00:44:16

jedno z moich najlepszych dań :)












Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin