przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Tagliatelle szpinakowe z pomidorami suszonymi


Poziom: ¶redni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
1 opakowanie makaronu szpinakowego Arrighi
700 g surowej ryby morskiej
1 słoik pomidorów suszonych Ponti
1 słoik oliwek zielonych bez pestek Serpis
1/2 czerwonej papryki
2 szalotki
2 zÄ…bki czosnku
1/2 szklanki wina wytrawnego białego
200 g sera ricotta
5 Ĺ‚yĹĽek oliwy Olitalia
2 łyżki drobnych otrębów owsianych
1 jajko M
garść świeżej bazylii
sĂłl, pieprz

Opis przygotowania:
1. Rybę pokrój w mniejsze kawałki i pulsacyjnie rozdrób w malakserze  naciskaj przycisk przez ok. 1 sekundę i powtórz to ok. 5 razy. Tak przygotuj całość ryby. Dzięki temu ryba nie będzie nadmiernie rozdrobniona.

2. JednÄ… szalotkÄ™ pokrĂłj w kostkÄ™ i zeszklij na 1 Ĺ‚yĹĽce oliwy.

3. PaprykÄ™ pokrĂłj w drobnÄ… kostkÄ™ i dodaj na patelniÄ™.

4. Oliwki pokrój w kostkę (zostaw ok. 6 sztuk, które przydadzą się do sosu). Dodaj na patelnię. Całość smaż chwilę. Ostudź.

5. Rybę przełóż do miski, dodaj jajko, otręby, 1/2 łyżeczki soli oraz odrobinę pieprzu. Wymieszaj. Dodaj przestudzoną zawartość patelni. Wymieszaj. Uformuj 1214 pulpecików.

6. Rozgrzej patelniÄ™ z 3 Ĺ‚yĹĽkami oliwy i smaĹĽ do lekkiego zarumienienia z obu stron pulpety rybne.

7. Pulpety ściągnij z patelni, dolej na nią 1 łyżkę oliwy.

8. DrugÄ… szalotkÄ™ pokrĂłj w kostkÄ™, dodaj na patelniÄ™ wraz z pokrojonym czosnkiem i smaĹĽ przez chwilÄ™ do zeszklenia warzyw.

9. Pomidory suszone pokrój w większą kostkę, dodaj na patelnię i smaż chwilkę. Dodaj wino i całość duś do odparowania 1/2 objętości wina.

10. Dodaj na patelniÄ™ ricottÄ™. Wymieszaj sos podgrzewajÄ…c, dopraw do smaku.

11. Dodaj do sosu pulpety i pokrojone oliwki duĹ› pod przykryciem przez ok. 5 minut.

12. Podawaj pulpety z ugotowanym makaronem oraz świeżą bazylią.
Przepis został dodany przez:  flypr
Przepis czytano już 237 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)

















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin