|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Fakes - zupa z soczewicy |
|
Poziom: łatwy Głosów: 9 Ocena: 4.89 Składniki: - 250 g zielonej soczewicy
- 250 g dojrzałych pomidorów lub puszka pomidorów bez skórki
- 1/2 szkl. oliwy
- 2 marchewki, pokrojone w kostkę
- 2 cebule, pokrojone w kostkę
- 2 utarte ząbki czosnku
- łyżka koncentratu pomidorowego
- listek laurowy
- sól
- pieprz
- oregano
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
|
Opis przygotowania: Na rozgrzanej oliwie w garnku chwilę przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i utarty czosnek. Dodać marchew, listek laurowy i opłukaną soczewicę. Zalać zimną wodą (ok. 1 l) i gotować 0.5 h, aż zmięknie. Dodać posiekane pomidory bez skórki, koncentrat, sól, pieprz i oregano, gotować dalsze 15 min. Przed podaniem doprawić octem. Na stole dodatkowo postawić ocet, oliwę i kilka czarnych oliwek. |
|
Region: Kuchnia grecka | Sposób przygotowania: Gotowane | |
Przepis czytano już 14888 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 2) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
Zupa z soczewicy Dodał/a ~agunia dnia 2011-04-05 16:15:16
bardzo smaczna,latwa w wykonaniu zupa. ja dodalam dodatkowo podsmazone plasterki kielbasy.Polecam
| super Dodał/a ~magenta dnia 2010-10-21 19:14:54
Dziękuję za ten przepis, zupa wyszła przepyszna!
|
|
|
|