przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Kotleciki keftedes

Poziom: łatwy
Głosów: 1
Ocena: 5.00
Składniki:
- 40 dkg mieszanego mięsa mielonego (wołowe i wieprzowe oraz jagnięce)
- 2 świeże kajzerki
- 2 jajka
- 1 łyżka musztardy
- 10 listków świeżej mięty
- sól
- pieprz
- 1.5 szkl. oleju do smażenia

Sos:
- 10 dkg jogurtu naturalnego lub serka homogenizowanego
- 20 listków świeżej mięty
- 2 łyżki białego octu winnego
- sól

Opis przygotowania:
Kajzerki rozdrobnić i zemleć. Miętę opłukać i posiekać. Mięso połączyć z bułką, miętą, musztardą i jajkami, doprawić solą oraz pieprzem i dokładnie wyrobić. Z otrzymanej masy formować okrągłe kotleciki i smażyć partiami w głębokim oleju.
Przygotować sos: miętę opłukać, drobno posiekać i wraz z octem dodać do jogurtu. Sos wymieszać i doprawić solą. Kotleciki podawać na gorąco lub na zimno, z sosem jogurtowo-miętowym.
Region:  Kuchnia grecka
Sposób przygotowania:  Smażone
Przepis czytano już 11776 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 1)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ





ze co prosze??
Dodał/a ~kodex dnia 2009-08-21 01:55:37

pracuje w greckiej restauracju juz troszke i jaka mieta tam idzie ludzie zamiecie miete na cynamon w miesie i zobaczycie roznice smaku.prawdziwa grecje











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin