|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Chleb pitta I |  |  |  | Składniki:Poziom: średni Głosów: 7Ocena: 4.71
0.5 kg mąki,
 1/2 paczki drożdży instant (lub zaczyn:
 2 dkg drożdży,
 łyżka cukru,
 kilka łyżek mleka),
 łyżeczka soli,
 tyle ciepłej wody,
 by otrzymać niezbyt twarde ciasto,
 3 łyżki oliwy,
 2 łyżeczki cukru,
 łyżeczka soli,
 oliwa do smarowania blachy.
 
 
 |  | Opis przygotowania: Jeśli drożdże zwykłe, to robimy zaczyn - drożdże mieszamy z cukrem, kilkoma łyżkami mleka, łyżką mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce - po ok. 20 min. Jeśli podwoi swoją objętość i zacznie się lekko ruszać, znak iż jest gotowy.
 Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy zaczyn lub drożdże instant i resztę pozostałych składnikow i ok. szkl. wody, i wyrabiamy ciasto. W trakcie wyrabiania dodajemy ostatecznie tyle wody, by otrzymać elastyczne, miękkie ciasto. Kiedy ciasto jest błyszczące i bardzo gładkie, wyjmujemy je z miski, miskę nacieramy oliwą i ponownie do niej wkładamy ciasto, a całość wkładamy do dużej torby foliowej i szczelnie ją zamykamy.
 Ciasto odstawiamy na 2 h w ciepłe miejsce. Potem ciasto dzielimy na ok. 12 porcji i każdą z nich rozwałkowujemy na placek o grubości 0.5 cm - nie powinien być cienki, bo chlebki będą się palić podczas pieczenia. Placki odkładamy na bok do wyrośnięcia na ok. 30 min. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 230°C. Kiedy placki podrosną, do piekarnika wkładamy blachę na 3 - 4 min. - powinna być mocno nagrzana. Wyjętą blachę spryskujemy oliwą i kładziemy na niej chlebki i smarujemy wodą.
 Chlebki piec ok. 5 - 6 min. - powinny mocno urosnąć i być lekko złociste - podczas pieczenia trzeba je sprawdzać co chwilę, bo się naprawdę szybko pieką.
 |  |  |  | Region:  Kuchnia grecka |  | Sposób przygotowania:  Pieczone |  |  |  | Przepis czytano już 11019 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 Twoje zdjęcie tej potrawy Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
 musisz być zalogowany/a.
 Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
 ZAREJESTRUJ SIĘ
 
 
 
 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |