|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Sałatka gyros |
|
Poziom: średni Głosów: 83 Ocena: 3.78 Składniki: - 0.5 kg piersi z kurczaka,
- puszka kukurydzy,
- 8 ogórków słodko-kwaśnych,
- 20 dkg kapusty pekińskiej,
- przyprawa gyros,
- 0.5 szklanki majonezu,
- 0.5 szklanki ketchupu,
- 6 łyżek oliwy,
- szczypta vegety.
|
Opis przygotowania: Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, obtoczyć w przyprawie gyros wymieszanej z oliwą i usmażyć na patelni. Ostudzone piersi ułożyć na dnie szklanego naczynia i zalać połową sosu przygotowanego z ketchupu i majonezu. Kolejną warstwę ułożyć z odsączonej kukurydzy, następnie warstwę pokrojonych w kostkę ogórków. Zalać resztą sosu. Na wierzch położyć pokrojoną kapustę pekińską, posypać szczyptą vegety.
Podawać lekko schłodzone, najlepiej w szklanej misce by ładnie było widać warstwy sałatki. |
|
Region: Kuchnia grecka | |
Przepis czytano już 55790 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 3) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
PORAŻKA Dodał/a ~KUCHARZ1 dnia 2010-09-22 22:12:46
co to jest
| zmiana nazwy Dodał/a ~chef dnia 2008-04-15 09:51:31
i tak powstał śledź po japońsku, co nigdy nie widział Japonii, karp po żydowsku, czy ryba po grecku nie mówiąc o fasolce po bretońsku. Proponuję nazywać potrawy nie jak oryginalne dania w tym przypadku z Grecji, bo gyros to całkiem coś innego niż to proponowane, może sałatka ateńska, albo z Salonik, jak mawiał mój mistrz kucharski nawet przy smażeniu naleśników trzeba myśleć
| dodatkowe Dodał/a ~Adkens dnia 2008-03-18 14:24:42
Ja mam nieco inną wersję:
Piersi poddusić na petelni, dodać rozpuszczoną przyprawę gyros z 1/2 szklanki wody, poczekać aż odparuje. Mięso wsypać do naczynia, zalać ketchupem,
warstwa cebuli w talarki, ketchup,
ogórki konserwowe w kostkę,
kukurydza lub groszek, majonez,
kapusta.
serio polecam, smacznego. ;)
|
|
|
|