przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Czulent

Poziom: średni
Głosów: 7
Ocena: 2.71
Składniki:
- 1 kg kaszy pęczak
- 1 kg mięsa wołowego
- cała główka czosnku
- 0.5 kg cebuli
- 1 kg fasoli czerwonej
- 4 jajka
- sól
- pieprz
- czerwona papryka
- gęsi lub kaczy tłuszcz

Opis przygotowania:
Pokrojoną cebulę podsmażyć w gęsim tłuszczu i odstawić na bok. Również obsmażyć mięso pokrojone w kostkę gulaszową. Następnie układamy w garnku składniki warstwami, na samym spodzie namoczoną wcześniej fasolę, obsmażone i przyprawione mięso, podsmażoną cebulę, na samej górze cały czosnek i przysypujemy całość pęczakiem, solimy. Na wierzchu układamy 4 surowe jajka (w całości). Wszystko zalewamy niewielką ilością wody. Naczynie przykrywamy i wkładamy do pieca. Pieczemy w niedużej temperaturze - im dłużej tym lepiej.
Opis / Uwagi:
Czulent jest podawany na południowy posiłek w Szabat. Ponieważ nie wolno tego dnia gotować, potrawę przygotowuje się w piątek oraz przetrzymuje przez 24 h w ciepłym piekarniku, dawniej nazywanym szabaśnikiem.
Region:  Kuchnia żydowska
Sposób przygotowania:  Zapiekane
Przepis czytano już 15750 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 1)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ





Czulent
Dodał/a ~lusylia dnia 2008-12-05 22:04:56

A jak nie mam ani gęsiego ani kaczego tłuszczu????











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin