|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Świderki zapiekane |
|
Poziom: łatwy Głosów: 6 Ocena: 4.33 Składniki: - niecała paczka makaronu świderki (lub innego grubego makaronu)
- 40 - 50 dkg piersi z kurczaka
- 15 - 20 dkg sera żółtego
- cebula
- 5 jajek
- 2 pomidory
- 10 dkg marynowanego czosnku
- sól
- pieprz
- oregano
- zioła prowansalskie
|
Opis przygotowania: Makaron ugotować tak, aby był sprężysty. Kurczaka pokroić w paski, posypać solą, pieprzem, skropić oliwą i odstawić przynajmniej na 0.5 h.
Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć kurczaka z cebulą. Do miękkiego mięsa dodać makaron, przekrojone na pół ząbki czosnku, pomidory obrane ze skórki pokrojone w kostkę, przyprawy oraz starty na tarce żółty ser. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem oraz wysypanej bułką tartą formy żaroodpornej. Zalać roztrzepanymi jajkami i posypać żółtym serem. Zapiekać w piekarniku (180°C) ok. 20 min. (tak, by jajka się ścięły). |
|
Sposób przygotowania: Zapiekane | |
Przepis czytano już 8002 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|