|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Pierogi ruskie |
|
Poziom: średni Głosów: 23 Ocena: 3.74 Składniki: Ciasto:
3 szkl. mąki,
ok. 1 szkl. wody,
szczypta soli.
Nadzienie:
Ok. 1 kg ziemniaków,
1/2 kg białego sera,
2 duże cebule,
2 łyżki tłuszczu,
sól,
pieprz.
Do polania:
duża cebula,
2 - 3 łyżki tłuszczu (najlepszy jest smalec ze skwarkami).
|
Opis przygotowania: Przygotować nadzienie:
Ziemniaki wyszorować szczotką pod bieżącą wodą, ugotować, obrać, przepuścić przez maszynkę razem z serem. Dodać 1 cebulę pokrojoną w drobną kostkę, usmażoną na złoty kolor. Doprawić solą, pieprzem, dokładnie wymieszać.
Przygotować ciasto:
W dużym garnku postawić wodę do ugotowania ciasta. Wsypać mąkę do miski, zrobić dołek, dodać sól i tyle wody, aby zagnieść niezbyt twarde ciasto, rozwałkowywać partiami, podsypując mało mąki. Z ciasta wyciąć krążki (szklanką), rozmieszczając je jak najbliżej siebie. Ścinki zebrać, zagnieść powtórnie, na wszystkie krążki nałożyć nadzienie, zlepiać pierogi, uważając aby nadzienie nie dostało się pomiędzy brzegi. Układać na ściereczce, ze ścinków przyrządzić resztę pierogów. Roztopić tłuszcz przewidziany w przepisie do polania pierogów, ugotować pierogi, wybrać łyżką cedzakową, ułożyć na półmisku, polać tłuszczem, nakryć, postawić na naczyniu z gorącą wodą.
Po ugotowaniu układać pierogi na dużym półmisku i polać tłuszczem z cebulą pokrojoną w kostkę i podsmażoną na złoto. Podawać z kwaśną śmietaną. |
|
Sposób przygotowania: Gotowane | |
Przepis czytano już 21190 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 1) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
pierogi Dodał/a renia dnia 2008-02-25 23:25:59
rewelacja
|
|
|
|