przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Golonka wędzona

Poziom: średni
Głosów: 6
Ocena: 4.17
Składniki:
5 kg golonki wieprzowej,
26 łyżek soli,
3 łyżeczki saletry,
25 ziaren ziela angielskiego,
2 - 3 sztuki liści laurowych,
3 l wody.
Uwaga! Łyżka oznacza dużą łyżkę stołową,
łyżeczka małą łyżkę (taką jak do herbaty).

Opis przygotowania:
Z podanych składników (soli, saletry, wody) przygotować solankę zalewową. Golonki, oczyszczone ze strzępków mięsa i tłuszczu, ułożyć w naczyniu kamionkowym, zalać solanką w ilości pokrywającej mięso, wrzucić ziele angielskie i liść laurowy, nakryć talerzykiem, obciążyć i wstawić do chłodnego pomieszczenia na 6 - 10 dni. Upeklowane golonki obmyć ciepłą wodą, oczyścić ostrym nożem powierzchnię skóry z pozostałości szczeciny i naskórka, odciąć odmoczone strzępki mięsa i tłuszczu i odłożyć na 2 - 3 godziny w celu odcieknięcia z solanki. W węższym końcu założyć pętelki do zawieszenia.
Golonki przewidziane do dłuższego przechowywania osusza się w przewiewie przez 3 - 4 godziny i wędzi zimnym dymem przez 4 - 5 dni. Golonki przeznaczone do spożycia w ciągu kilku dni wystarczy obsuszyć przez 2 godziny i wędzić ciepłym dymem przez 3 - 4 godziny.
Sposób przygotowania:  Wędzone
Przepis czytano już 14807 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin